МОСВ спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди

През февруари се спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика. Редуциране на разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с реално използваните през 2019 г. количества, установени от контролната дейност на съответните Басейнови дирекции, се предвижда в новия график за ползването на водите от комплексните и значими язовири за месец февруари, изготвен от Министерство на околната среда и водите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

от БНТ
13:00, 31.01.2020
Чете се за: 00:15 мин.
У нас
мосв спира ползването води питейни язовири промишлени нужди

За язовирите, водите от които се използват за питейно-битово водоснабдяване и са с наличен обем под 50% от общия, водоползвателите, включително и ВиК дружествата, са уведомени да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни водоизточници – повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции. Целта е обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

На всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ на енергиен режим.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Екатерина Захариева за Брекзит и българите
Специално за БНТ: Екатерина Захариева за Брекзит и българите
Българин с награда за 3D ефекти в Холивуд
Българин с награда за 3D ефекти в Холивуд