МС отпуска допълнително 15 милиона лева на учените от БАН

Министерският съвет ще отпусне допълнително 15 милиона лева на учените от БАН. Новината дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Академията на науките.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:08, 19.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В неделя на извънредна пресконференция ръководството на БАН обяви, че след свикване на Общо събрание след празниците ще започнат национални протестни действия. От БАН нарекоха занижените средства за наука и по-специално за БАН "варварско отношение към българските учени", но днес, след срещата нещата изглеждат по-различно. Стана ясно, че този четвъртък ще има ново Общо събрание, на което най-вероятно спуснатите черни знамена на сградата на БАН ще бъдат вдигнати и протестните действия отменени.

Освен за повече пари от бюджета, БАН и премиерът се разбраха по предложение на различни министерства да бъдат разработвани и проекти за национални научни програми с висока възвращаемост.

Вижте какво казаха сред срещата образователният министър и председателят на Общото събрание на БАН.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което постигнахме като споразумение с БАН, конкретно днес е да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. по бюджета на БАН от планираните средства в централния бюджет. Това ще стане след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2018 г. т.е. след 1. януари. Тези средства ще бъдат разпределени между научните звена в академията, в зависимост от оценката за научната дейност и резултатите.
Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН: Ние сме много приятно изненадани от бързата реакция на премиера с посредничеството на министър Вълчев се получи един много добронамерен, много полезен разговор. Изложихме нашите проблеми, споделихме тревогите за академията и мога да кажа, че получихме едно разбиране и една загриженост.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хората в Момчилград излязоха отново на протест заради убитото 7-годишно момиче
Хората в Момчилград излязоха отново на протест заради убитото 7-годишно момиче
Оперирано е сирийско дете, което беше нападнато във Варна
Оперирано е сирийско дете, което беше нападнато във Варна