НОВИНИ

От БАН готвят протест на 8 януари

Учените от БАН ще протестират на 8 януари, заради недостатъчното финансиране, което получават от държавата. Това съобщиха оттам на пресконференция днес. От Академията определят бюджета си като "разпределение на мизерията". Учените обясниха още, че чакат среща с премиера от 5 декември, но досега не им е предоставена възможност да се видят с него. От БАН са категорични, че финансирането, което получават от държавата е недостатъчно, за да покрие разходите им.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:49, 17.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Българската академия на науките настоява заплатите на младите учени да станат колкото тези на младите учители. Също така искат докторантите не само в Академията, но и във висшите училища да получават стипендия от 765 лева, вместо определените за 2018 г. - 500 лева. Сумата от 765 лева определят като минимална заплата и половина. Освен това учените настояват да получат поощрително финансиране на базата на получената оценка от годишната проверка на Министерството на образованието и науката. Според академиците в момента учените взимат заплати, които са равни на тези на чистачките.

От БАН представиха разбивка на своите разходи. Академията плаща 4 млн. лева за международно членство, чрез което си осигурява достъп до базата данни на международни организации свързани с метерологията и сеизмологията. Отделно други 4 млн. лева отиват за оперативна работа в полза на държавата - прогнози за времето, сеизмологична обстановка и други. За ток и парно БАН е платило през тази година 5 млн. лева, за стипендии - 1 млн. лева. Само охраната на основните сгради в академията струва 300 хиляди лева.

Учените бяха категорични, че не е вярно, че не искат да получават пари на базата на проекти, но досега те са крайно недостатъчни. Пример дадоха с проектите спечелени от Фонда за научни изследвания. Те са до 120 хиляди лева за три години. Заплащането предвидено за учени е до 1000 лева на година, което е под 100 лева допълнително на месец.

Освен протест, учените планират да изпратят писмо до отговорните евроинституции, с което да ги запознаят с отношението на държавата към науката у нас. Писмо с оплаквания ще бъде пратено до омбудсмана Мая Манолова. Учените ще запазят черните знамена на фасадите си докато не получат различно отношение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Празник на пелина в старозагорското село Змейово
​Празник на пелина в старозагорското село Змейово
Започва ремонт на сградата на Общината в Пловдив
Започва ремонт на сградата на Общината в Пловдив