НОВИНИ

МВФ засилва вниманието си към ислямското банкиране

Банкиране, основаващо се на правилата на исляма, присъства в 60 страни по света, а общият обем на активите му към 2016 г. се оценява на 1,5 трлн. долара спрямо около 100 млрд. д. в края на 90-те години, информира ТАСС.

мвф засилва вниманието ислямското банкиране
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 22.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В 14 държави от Близкия изток и Азия, включително Малайзия, Кувейт и Саудитска Арабия, то има системна важност, тъй като делът му в активите на банковия сектор като цяло превишава 15 процента. Тези данни са включени в нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който бе разпространен късно снощи на фона на одобрения неотдавна от ръководството на организацията пакет от препоръки за укрепване на финансовата стабилност в страни, където е разпространено ислямското банкиране.

Според документа в света като цяло делът на ислямските банки е под 2 на сто. Той обаче бързо нараства и привлича все по-силно вниманието на регулаторите и политическите власти. Поради тази причина сега МВФ призовава да бъдат повсеместно въведени стандартите, приети през 2015 г. под егидата на куала-лумпурския Съвет за ислямски финансови услуги и да бъдат премахнати съществуващите регулаторни "пробойни". Посочват се конкретно необходимостта да бъдат създадени работещи механизми за регулиране на ситуации с проблемни банки, създаване на финансови "застрахователни мрежи", ускоряване на емитирането на качествени суверенни активи като т. нар. сукук - ислямски държавни облигации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейски дипломат е заподозрян за убийството на Ким Чен-нам
Севернокорейски дипломат е заподозрян за убийството на Ким Чен-нам
Собственикът на ПФК Левски се оттегля от клуба, дава властта на феновете
Собственикът на ПФК "Левски" се оттегля от клуба, дава властта на феновете