НОВИНИ

МВР започна да отнема книжки на шофьори с неплатени глоби

Това става дни след обявената от премиера борба на институциите срещу пътните престъпления. Днес и вътрешният министър Валентин Радев обяви, че полицията започва масирано да преследва нарушителите на пътя. В Деня на детето започва и кампания, в рамките на която пътни полицаи ще патрулират около училищата. Започват и масови проверки на училищните автобуси.

Александър Марков
от Александър Марков
18:11, 01.06.2017
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

На днешната среща в Министерството на вътрешните работи днес присъстваха над 10 неправителствени организации, представители на държавна администрация, които са ангажирани с войната по пътищата. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев в пряко включване в "По света и у нас".

Днес започва и акция "Лято", която има за цел по-силен контрол по местата за почивка. През 2016 г. има 36 смъртни случая на деца при катастрофи, през тази са 4. Причината - неползване на обезопасителна детска седалка.

Да бъдем безкомпромисни когато виждаме нарушения на пътя, призова вътрешният министър.

;

Полицията ще бъде безкомпромисна с джигитите на пътя, заяви вътрешният министър Валентин Радев. Вече се променя Наредбата за наркотиците и ЗДвП. Ще има повече камери на пътя, повече проверки, повече санкции.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: "Ако ние всички не се притесним от тази нова чума на 21 век, ако не се притесним от това, което се случва на пътищата, и особено пък за децата ни, няма как да стане".

С новите коли на КАТ пътните полицаи вече проверяват шофьорите за висящи глоби - като част от извънредните мерки срещу войната на пътя.

гл. комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР: "При засиления контрол на пътя - бърза справка за състоянието на водача, ако има наложени и невръчени наказателни постановления. А при връчени такива, когато вече е настъпил моментът на тяхното влизане в сила и заплащане, да бъде отнемано свидетелството за правоуправление временно, докато той не си изпълни задълженията към бюджета".

Работи се за изграждането на Единен център, който да следи мобилните и стационарни камери на Пътна полиция.

гл. комисар Христо Терзийски, дир. на ГД "Национална полиция": "Първото нещо, което прави по-ефективно Центъра е, че намалява ангажимента на служителите от Пътна полиция с обработката на самите нарушения и второто нещо е, че автоматизирането на тази обработка свежда до минимум субективния фактор при определяне на наказанията".

Отстраняват се и проблемите, които има видеонаблюдението по АМ "Люлин".

комисар Бойко Рановски, нач. на "Пътна полиция" - ГДНП: "Това е техника, разваля се, има технически проблем, по който се работи и ще бъде използвана".

Ще се реши и проблемът с новите 278 автомобила на КАТ, доставени през януари. Оказа се, че мобилните камери не снимат достатъчно ясно през стъклата на новите коли.

гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция": "В тази посока също сме предприели действия, така че да можем да стандартизираме и сертифицираме камерите в старите автомобили, които да бъдат изнесени и ползвани от новите автомобили".
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: "Някой има ли по веригата виновен и съм разпоредил това да стане - да ми намерят кой е пропуснал спецификациите".

В Деня на детето Пътна полиция започва масово патрулиране и около училищата, специализирани полицейски операции за контрол над училищните автобуси и заведенията, където се събират абитуриенти в рамките на кампанията "Ваканция! Да опазим живота на децата на пътя".

инсп. Мария Ботева, ГД "Пътна полиция": "До оставащите дни на учебната година всички училища ще бъдат подсигурени с полицейско присъствие, за което е разпореждане от името на главния секретар на МВР, и ще се изпълнява на територията на цялата страна".

Експертите продължават да работят с децата в училище, показвайки им видеоклипове за разумно шофиране и поведение на пътя.

От началото на годината на пътя са загинали 219 души, с 16 по-малко от 2016-а. За съжаление, през 2016-а 36 деца са загубили живота си. 26 от тях са били пътници в автомобили на свои приятели - шофьори с по-малко от 3 години опит зад волана, сочи тъжният анализ на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25-то издание на Международния театрален фестивал Варненско лято
25-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято"
Любомир Димитров-Гребеца остава в затвора
Любомир Димитров-Гребеца остава в затвора