САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

МЗ, Прокуратурата и БЛС ще ограничават насилието над медицински лица

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

от БНТ
13:40, 14.01.2020
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
прокуратурата блс ограничават насилието медицински лица

Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения. Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти.

Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.

Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.

Случаите на вербално насилие в ЦСМП през 2018 г. са 214, на физическо насилие – 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения. Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ученици от Стамболийски отправиха в НС поздрав по случай Василица
Ученици от Стамболийски отправиха в НС поздрав по случай Василица
Полицията задържа ученици от Русе за опит за грабеж в букмейкърски пункт
Полицията задържа ученици от Русе за опит за грабеж в букмейкърски пункт