НОВИНИ

Мъж осъди „Монсанто“ заради хербицида „Раундъп“

Компанията „Монсанто“ беше осъдена да плати 80 милиона долара на калифорниец. Причината е, че той заболял от рак и заради използването на хербицида „Раундъп“, без да е бил информиран от етикета му за възможни вредни последици за здравето. Изходът от делото е изключително важен, тъй като срещу компанията „Монсанто“се водят хиляди подобни дела в Съединените щати.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:29, 28.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

70-годишният Едуин Хардмън използвал Раундъп срещу плевели в продължение на 26 години. През 2015 година научава, че има рак на кръвта от типа неходжкинов лимфом. След като Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация обявява, че глифозатът е потенциален канцероген, Хардмън започва дело срещу „Монсанто“. Глифозатът е активната съставка на препарата Раундъп.

Ейми Уагстаф, адвокат на Едуин Хардмън: Много се гордея с това, че г-н Хардмън се изправи срещу една от най- могъщите и големи компании в света и днес написахме история.
;

Съд в сан Франциско призна компанията за отговорна за заболяването на мъжа, тъй като не е имало етикет на продукта, предупреждаващ, че е възможно да причини рак.

Дженифър Мур, адвокат на Едуин Хардмън: Изпратено беше силно и ясно послание, че компаниите не могат да предлагат на пазара продукти, без да казват истината, без да ги тестват и без да предупреждават, ако те могат да причинят рак.

Решението е ключово на фона на дебата за употребата на един от най- използваните хербициди в света. От Монсанто твърдят, че техният продукт е безопасен. Компанията „БайерЧ, която миналата година придоби „Монсанто“, обяви, че ще обжалва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка води екипа спелеолози, открил най-дългата солна пещера
Българка води екипа спелеолози, открил най-дългата солна пещера
Цените на парното и натока за бита остават без промяна до края на юни
Цените на парното и натока за бита остават без промяна до края на юни