НОВИНИ

Мъже ще бягат на високи токчета

За пети път България се включва в международната кампания "Извърви километър в нейните обувки". Идеята е мъже да обуят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. В София инициативата ще се проведе пред НДК в 11 ч.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Цанка Николова
09:36, 18.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Всички те са около нас. Всеки ден се разминаваме с тях, но дори не подозираме, че са жертва на домашно насилие. Често пъти си представяме, че ще видим синина на окото и така ще познаем жената, която е малтретирана. Това обаче рядко се случва.

Надя Кожухарова: "Жените полагат много усилия да прикриват домашното насилие, защото истински много се срамуват. И те минават през процес на страдание и на вътрешна борба преди да решат да разкрият това, че са жертви на насилие".

Тормозът променя отношението към самия теб, отношението към света, към другите хора. Нарушава самоуважението ти, а след това и доверието към хората. Опитът на Надя показва, че повечето от насилниците са израснали в агресивни семейства и са приели този модел на поведение. Те не са научени да бъдат толерантни към другите.

Надя Кожухарова: "Насилието е породено от неумението да разбираш другия, от неумението да поставяш интересите на другия в определени ситуации над твоите интереси, от неумението да проявяваш емпатия, подкрепа и от неумението да въздържаш агресивните си импулси. Всъщност насилието говори за една голяма незрялост.

Тормозът не е само физически и не се среща само вкъщи, а е навсякъде около нас. Затова съветът на специалистите към всички жени е да не си затварят очите, да не търпят и да съберат достатъчно кураж, за да сложат завинаги край на тази страница от историята на живота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов спортен комплекс ще строят в Разлог
Нов спортен комплекс ще строят в Разлог
Шпионира ли ви микровълновата ви фурна?
Шпионира ли ви микровълновата ви фурна?