НОВИНИ

На 1 април: ​Тестват сирените в 10 града в страната

На 1 април в 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Смолян, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:43, 31.03.2019
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
април ​тестват сирените града страната

Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация. В тревогата ще участват и интегрираните към националната система локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия, съобщиха от МВР.

Системата се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията проверява сигнал за заплахи към Борисов
Полицията проверява сигнал за заплахи към Борисов
Елтън Джон подкрепи Джордж Клуни за бойкот на хотелите, собственост на Бруней
Елтън Джон подкрепи Джордж Клуни за бойкот на хотелите, собственост на Бруней