НОВИНИ

На 12 юли ще се разгледа програмата за българското европредседателство

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова заяви, че на 12-ти юли Министерският съвет ще разгледа първия вариант на националната програма за българското предстедателство. Приоритетите на България ще бъдат Западните Балкани, сигурност и миграция, бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка.

bnt avatar logo
от БТА
16:36, 28.06.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
юли разгледа програмата българското европредседателство

Министър отбеляза, че този първи вариант ще бъде основа за водене на дебат в обществото, в Народното събрание, на всички консултативни органи, за да бъдат финализирани приоритетите.

Те ще бъдат представени и на парламента. „Целта е до края на октомври да се направи този дебат“, уточни Павлова. Паралелно с това екипите ще работят по анализа на досиетата и техния напредък от Естонското председателство и се очаква в началото на декември да се знае какъв е конкретният пакет досиета и на какъв етап са, като те ще бъдат допълнени в програмата. През декември тя ще бъде и окончателно приета.

Павлова посочи, че се работи по календара на българското председателство, като за базираното в Брюксел председателство се предвиждат над 800 заседания, а в България се предвижда 30 срещи на високо ниво, които включват една среща на най-високо равнище.

;

Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.: Приоритетите на България, пречупени през общоевропейския дебат и програмата на триото, са Западни Балкани, сигурност и миграция, темата, свързана с бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка.

Лиляна Павлова посочи, че България поема председателството в тежък, турбулентен момент за Европа, преди края на мандата на ЕП, когато трябва да бъдат взети много важни решения. Тя отбеляза пет основни „горещи“ теми - дебатът за Брекзит, за многогодишната финансова рамка, заключенията за разширяването и спрямо етапа на прогрес на отделните държави, с фокус за България Западните Балкани, както и темата за енергетиката.

;

Вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че е важно всички заедно да работим, така че българското председателство да допринесе за по-стабилна, по-сигурна, по-просперираща Европа.

Екатерина Захариева, вецепремиер и министър на външните работи: Стремили сме се да имаме позитивна и насочена към бъдещето програма, която да адресира съвременните предизвикателства пред ЕС.

Захариева припомни петте приоритета, около които са се обединили страните в триото - работни места, растеж и конкурентоспособност; съюз, който оправомощава и защитава своите граждани; изграждане на енергийния съюз и политика в областта на климата; сигурност и правосъдие и Съюза като мощен фактор на световната сцена.
Тя отбеляза, че ключов приоритет на председателството на Естония ще бъде дигиталният дневен ред, а мотото - „Единство чрез баланс“.

;

Председателят на парламента Димитър Главчев припомни, че в основата на създаването на ЕС стоят ценности като свобода, демокрация, зачитане на човешките права, върховенството на закона.

Димитър Главчев, председател на Народното събрание: За нас, като граждани на Европа, е важно да съхраним и да предадем на идните поколения това наследство. Незаконната миграция, трафикът на хора, тероризмът и кибератаките са сред проблемите, които стоят на дневен ред и са необходими съвместните усилия на всички държави членки.

По думите му европейската перспектива пред страните от Западните Балканите също излиза като естествен приоритет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучета водачи помагат на диабетици и хора с двигателни и зрителни увреждания
Кучета водачи помагат на диабетици и хора с двигателни и зрителни увреждания
Прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши председатели на КЕВР
Прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши председатели на КЕВР