НОВИНИ

Борисов след срещата на върха:Председателството ни ще решава най-тежките въпроси

Правителството започва преговори за купуването на шведските изтребители "Грипен". Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов след среща със шведския си колега Щефан Льовен.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:47, 23.06.2017
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

По-рано днес премиерите на Естония, България и Австрия приеха председателството на Съвета на Европейския съюз за следващите 18 месеца. Естония е първата държава от тройката, а България поема председателството на 1 януари 2018 година. Церемонията се проведе в рамките на срещата на върха на лидерите от Европейския съюз.

През месец май следващата година, по време на българското председателство на ЕС Борисов ще организира в София среща на европейските лидери за бъдещето на Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел, че по време на председателството на България ще бъдат решавани едни от най-тежките въпроси. Той обеща на хората от Западните Балкани европейска перспектива, но допълни, че политическите лидери там трябва да си напишат домашното.

Бойко Борисов, премиер на България: В нашето председателство остават едни от най-тежките за решаване проблеми. Бюджетната финансова рамка за следващите седем години, енергийният пазар, общият енергиен съюз, Брекзит плюс всичко това, което нас ни касае - дигитален пазар, растеж, конкурентоспособност, кохезионната политика. Това всичко ще бъде по времето на нашето председателство. И Западните Балкани, разбира се.

На срещата на върха в Брюксел Тереза Мей дойде с конкретни идеи за правата на европейските граждани във Великобритания след напускането на Евросъюза. Тя предложи тези, които са живели там най-малко 5 години, да могат да кандидатстват за уседналост и ако получат, да бъдат третирани като британски граждани. Европейските лидери бяха скептични към предложенията на Мей.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Първото ми впечатление е, че британското предложение е под очакванията ни и рискува да влоши положението на гражданите на Евросъюза. Но предстои нашият преговарящ екип да го анализира ред по ред, когато го получим в писмен вид.

Бойко Борисов коментира, че не е оптимист за Брекзит. Какво му е хубавото на един развод, попита той риторично.

Бойко Борисов, премиер на България: Толкова е рано, толкова всичко е в начална фаза. Един от най-тежките въпроси са финансите. Аз с интерес чух доклада на Барние. Проблемът с Ирландия, с животните, КПП-та, толкова много работа има, дори ако щете и браковете между хора от двете страни на новата граница, която ще се изгради.

Борисов съобщи в Брюксел, че правителството започна преговори за купуването на шведските бойни самолети "Грипен". Той обаче коментира, че иска да обвърже сделката и с ангажименти за шведски инвестиции у нас. Борисов коментира и решението на лидерите за започването на перманентно структурно сътрудничество в областта на отбраната. България ще участва в тази инициатива, но ще настоява плащанията да са разсрочени.

Бойко Борисов, премиер на България: Лесно се говори да си много добър към всяка сфера от обществено-политическия живот, много им е лесно на някои колеги. И аз искам нови самолети и танкове, и заплатите на военните да са двигател, но искат и пенсиите, и заплатите, и доходите. За това преговорите ще ги водим така, че да плащаме разсрочено.

От Брюксел Борисов отлетя за Берлин, където ще има среща с инвеститори и с германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънцезащитен крем - на всеки два часа
Слънцезащитен крем - на всеки два часа
В понеделник представят мащабен видеоклип, вдъхновен от Imperia Online
В понеделник представят мащабен видеоклип, вдъхновен от Imperia Online