Единствената в света екологична плантация за aнанаси се намира на Азорските острови в Атлантическия океан. Температурите там не позволяват естествен растеж на плодовете, затова те се отглеждат в оранжерии. Производителите използват слънцето за източник на енергия и дъждовна вода за напояване. Този екологичен подход на производство обаче се оказва неконкурентоспособен в сравнение с плантациите в Южна Америка и Африка. Вижте повече в репортажа на Филипа Иванова, заснет от нея по най-новата технология с най-новия мобилен телефон.
Плантация Аруда се намира на остров Сао Мигел - най-големият от Азорския архипелаг.
Жозе Минесес – собственик на плантация "Арруда": Това е много традиционен вид плантация. Била е създадена в началото на 20 век. Ние сме единствени в света, които отглеждаме плодовете в стъклени оранжерии. За да узрее един ананас напълно са нужни 2 години.
Това е Жозе Минесес - собственик на плантацията. Казва, че екологичното земеделие постепенно изчезва, защото не е изгодно и е много трудно да е конкурентен на пазара. Цената на продукцията е висока - 10 евро за един ананас.
Жозе Минесес – собственик на плантация "Арруда": Цената е висока, но това е гурме продукт. През Втората световна война изнасяхме за Англия и Холандия, но след това и Америка започна износ. Така и не оцеляхме в това състезание.
Най-интересната част от отглеждането на ананасите е така наречената "операция по опушване". Методът е открит случайно. Пушекът действа като катализатор и помага на ананасите да цъфтят едновременно.
Във всяка една от оранжериите се отглеждат над 1000 ананаса.
- Невероятно е да видиш как растат ананасите. Аз съм от Канада и там не отглеждаме този плод
- Толкова много работа се изисква, за да порасте един ананас оттук до тук.
На остров Сао Мигел има около 6000 оранжерии, в тази плантация са 21. Ананасите се използват за приготвяне на сладко, торти и дори ликьор.