НОВИНИ

На Бъдни вечер в село Горно Драглище

Прието е вечерята на Бъдни вечер в разложкото село Горно Драглище да не е богата. На масата присъстват само питка, боб, ошаф, орехи, чесън и туршия. Местните хора казват, че според традицията единствено тези храни носят символите на празника.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
17:05, 24.12.2016
5279
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

"Отче наш, който си на небесата, да се свети твоето име, да дойде твоето царство, да бъде твоята воля както на небето, тъй и на земята. Насъщният ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си. И не въведи нас в изкушение, но избави нас от лукавия, защото твое е царството и силата, и славата во веки. Амин!"

Това е началото на Бъдни вечер във всеки дом в Горно Драглище. Основният символ на празника тук е питката, известна в този край като боговица. Това обаче, което я прави различна е, че в нея няма паричка, нито други късмети.

Дешка Кротева: Това не го е имало едно време и ние си го спазваме. Паричката се слага на 31 вечерта. Тогава е паричката, защото тогава е Нова година. А сега на 24-ти, на Бъдни вечер, каква Нова година очакваме ние?

Дешка разказа още, че е важно днес всеки да купи за къщата си съд, който обаче трябва да има дъно и да бъде кръгла форма.

Дешка Кротева: Дъно да има, за да може да се пълни с добри неща. Както се казва - тая каца е без дъно, да има берекет в него.

Друг важен символ на Бъдни вечер в Горно Драглище е орехът. Всеки член на фамилията трябва да счупи по един и според това какви са ядките му, то такава ще бъде и годината за човека.

Бели, светли, хубави орехи - годината ще е плодотворна и берекет голям.

Вечерята не може да започне без огън и тамян.

Дешка Кротева: Да се изгонят злите духове, така да се каже по-простичко. Започва се да се кади от дясно на ляво, това е много важно да се знае.

След като вечерята приключи масата не трябва да се разчиства, а храната трябва да остане на нея. Вярва се, че тази вечер Богородица ще слезе, за да опита ястията, които сме приготвили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жандармерия на ключови места в столицата по време на празниците
​Жандармерия на ключови места в столицата по време на празниците
Адел стана изпълнител на годината на Билборд за трети път
Адел стана изпълнител на годината на "Билборд" за трети път