ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
"Алфа Рисърч": Българите оценяват 2025 г. като...
Чете се за: 08:07 мин.
"Възраждане" след срещата при президента Радев:...
Чете се за: 01:50 мин.

ЗАПАЗЕНИ

На пазар в Гюргево преди Великден

bnt avatar logo от Виолета Никифорова, Валентин Косев
A+ A-
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Какво продават на фермерския пазар в Гюргево? Какви са цените на зеленчуците и яйцата? Какво е по-различно в приготовлението за празника в сравнение с пазаруването у нас? Това провери екипът ни в Русе Виолета Никифорова и Валентин Косев. Цените в...

На пазар в Гюргево преди Великден

Какво продават на фермерския пазар в Гюргево? Какви са цените на зеленчуците и яйцата? Какво е по-различно в приготовлението за празника в сравнение с пазаруването у нас? Това провери екипът ни в Русе Виолета Никифорова и Валентин Косев.

Цените в северната ни съседка далеч не са толкова изгодни, колкото всеки очаква. Едно традиционно за великденската трапеза яйце излиза близо 50 стотинки. В същото време на българския пазар един картон може да се купи за 8-9 лева. Салатите и пресните зеленчуци в Гюргево също не са по-евтини. Връзка зелен лук излиза меду 50 стотинки и левче. Може би затова и заради факта, че е делничен ден, на пазара почти няма българи. Големият наплив от русенци се очаква в дните непосредствено преди празника.

На фермерския пазар спираме пред най-живописния щанд - за хлябове и закуски. Там ни посреща Анка Брезау. “Нашите продукти имат традиционен румънски вкус. Ние сме производители от Гюргево. Козунаците ни се правят по стара рецепта, в която има какао, локум, орехи и други ядки. Вкусът им е като на едновремешния козунак.”

Оказва се, че румънците, които спазват строгия пост преди Великден, масово купуват тестени изделия без мазнини. Затова местни търговци правят питки и хляб, в които няма масло и мляко.

Анка Брезау допълва: “Хлябът ни е замесен от бяло брашно и мая, в него има маслини, отгоре е с ръж. Направен е така и има вкус на питка, печена на жар... Питките ни също са специални - вътре са с овес, отгоре са посипани със слънчогледови ядки.”

На пазара срещаме Флорина Ангел. Казва, че подготвя празничната трапеза. “Приготвям козунаци, дробсърма, имаме агнешко, меся и специален обреден хляб “пасха”. Ще посрещнем Великден с децата и внуците вкъщи... Преди да започнем да ядем, отливаме вино - кръвта на Христос. Всеки преди това изпива по една лъжица вино - като причастие от кръвта на Спасителя. Слагаме зеленина на входа на къщата, за да не ни боли глава и да сме щастливи.

Хората в Гюргево казват, че също както и у нас, преди да започне празника, всички отиват на черква и се молят за здраве и благоденствие на своите близки.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?