НОВИНИ

На втория ден на Коледа честваме Деня на бащата

На втория ден от Рождество Христово Българската православна църква почита земния баща на Иисус Христос - Свети Йосиф Обручник. Празникът се чества и като ден на бащата. Честито на всички, които носят името на Свети Йосиф! И тази година самотни мъже, чиито деца са отнети, използваха повода, за да излязат на протест.

bnt avatar logo
от БГНЕС
07:05, 26.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Иисус Христос и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа. В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 млн. лв. са събрани от началото на 15-ото издание на Българската Коледа
Над 2 млн. лв. са събрани от началото на 15-ото издание на "Българската Коледа"
Близо 40 души пострадаха при експлозия на фойерверки на карнавал в Куба
Близо 40 души пострадаха при експлозия на фойерверки на карнавал в Куба