НОВИНИ

НА ЖИВО по БНТ: Запалването на Благодатния огън в църквата на Божи гроб

По традиция Българската национална телевизия ще излъчи запалването на Благодатния огън в църквата на Божи гроб в Ерусалим. В 13:30 часа в специалното издание на предаването "Вяра и общество" зрителите могат да станат съпричастни на случващото се в Светия град и да научат важни неща за предстоящия празник.

bnt avatar logo
от БТА
13:25, 07.04.2018
5657
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
живо бнт запалването благодатния огън църквата божи гроб

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Ерусалим с четири фенера, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Той отбеляза, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний.

;

Полетът е в 5.00 часа сутринта от летище София, като ще летим с правителствения самолет "Фалкон", с разрешението на министър-председателя Бойко Борисов, обясни Велинов. Той добави, че целта е връщането на делегацията у нас да е около или след 19.30 часа тази вечер, на ВИП залата на летище София. Точният час на връщането ни от Ерусалим не може да се каже, тъй като ще зависи от това кога българската делегация ще може да премине с Благодатния огън през ВИП-а на летището в Тел Авив. Например руската и румънската делегация летят до Израел за Благодатния огън с по два големи самолета, каза още Велинов.

Той обясни, че през тази година българската църковно-държавна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим с четири фенера, като три от фенерите са специални и всеки от тях струва по 2000 лева. Другият фенер е по-обикновен, а на връщане за фенерите ще се грижи механикът - бордовият инженер на авиоотряда.

На летище София по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", обясни Емил Велинов.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

;

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Eрусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Ерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлес ​​Пучдемон мислил да избяга в Русия преди ареста в Германия
Карлес ​​Пучдемон мислил да избяга в Русия преди ареста в Германия
30% анулирани полети в пета стачка на персонала на Ер Франс
30% анулирани полети в пета стачка на персонала на Ер Франс