НОВИНИ

Начало на сезона без вратовръзки в Япония

В Япония започна сезонът "Кул биз", в който служителите могат вече да ходят на работа по-свободно облечени, тоест без вратовръзка и сако. Климатиците в държавните учреждения спират да охлаждат при температура от 28 градуса.

bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 09.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Сезонът "Кул биз" започва всяка година в началото на май. Кампанията цели да намали потреблението на елеткроенергия в страната. От 1 юни в сила влиза вторият етап, наречен "Супер кул биз". Тогава японците могат да ходят на работа в още по-свободно облекло, включително с дънки и тениски.

Членовете на правителството през този период обикновено носят леки летни панталони и цветни, памучни ризи, които са разпространени в южната част на страната.

Националната практика да се преминава към "летен режим" на обличане беше въведена в Япония през 2005 г. и първоначално беше трудно изпитание за консервативните японци. Много от тях се чувстваха непривично без трайно навлезлия в офисите и учрежденията стил на обличане - тъмен костюм, здраво стегната вратовръзка и черни обувки.

Сега "Кул биз" е много популярен в цялата страна, в която лятото обикновено е горещо и влажно. Тази кампания придоби още по-специална роля след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., която доведе до енергийна криза в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът във Венецуела обвини още трима депутати в държавна измяна
Съдът във Венецуела обвини още трима депутати в държавна измяна
Ботсвана обмисля да разреши отново лова на слонове
Ботсвана обмисля да разреши отново лова на слонове