НОВИНИ

Над 100 000 туристи са посетили Карлово през 2015 г.

Повече от 100 000 туристи е посрещнало Карлово през миналата година, което е близо два пъти повече от населението на общината. Това е било оповестено по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с кмета на града Емил Кабаиванов, представители на туристическия бранш и на местната власт от други населени места от региона, съобщиха от пресцентъра на министерството.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:49, 08.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
100 000 туристи посетили карлово 2015

"Регионът има всички предпоставки да развива устойчив туризъм. Много българи посещават Карлово, за да видят родното място на Васил Левски, но градът може да привлича все по-голям чуждестранен интерес с розата, тракийското си наследство и възможностите за културно-исторически туризъм", е казала министър Ангелкова. Тя е съобщила, че министерството ще подпомогне и на национално ниво по-голямото популяризиране на възможностите за туризъм в района. Карлово ще бъде част от журналистическите турове, които министерството подготвя, а в края на годината България ще бъде домакин на мащабна международна конференция за древните цивилизации, която се организира съвместно със Световната организация по туризъм към ООН. Фокус в нея ще бъде цивилизацията на траките, като се планира съпътстваща програма за делегатите, която да обхване Долината на тракийските царе, където попада и Карлово.

Важен обект, пред който има сериозни перспективи за привличане на повече туристи, са археологическите разкопки край с. Васил Левски, посочват от министерството. В региона е открито селище от 6-5 век преди Христа, смятано от учените за един от най-старите известни до момента градове на траките. Община Карлово планира да разработи проект за развитието на тракийския градски център и царската резиденция към него и да търси европейско финансиране за пълното разкриване на находките като исторически и туристически обект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът реши финансовият министър да се отчита два пъти годишно в НС
Парламентът реши финансовият министър да се отчита два пъти годишно в НС
Томислав Дончев: За интеграцията на ромите е необходим лидер
Томислав Дончев: За интеграцията на ромите е необходим лидер