НОВИНИ

Над 20 000 български студенти са се обучавали по европейската програма "Еразъм"

Повече от 20 000 студенти и над 13 000 преподаватели и административен персонал от българските висши училища са се възползвали от възможностите за образователна мобилност по Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм". Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на тържественото събрание, посветено на 30-годишнината на програмата, която се отбелязва през 2017 г. в целия Европейски съюз.

bnt avatar logo
от БТА
14:43, 21.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още
000 български студенти обучавали европейската програма еразъм

В България "Еразъм" започва през 1999 г. и до сега участниците в нея са се увеличили в пъти. Ако през първата година в нея са се включили само 10 висши училища, то днес техният брой вече е 47. В началото само 134 студенти са заминали на обучение и практика по програмата, а през настоящата академична година техният брой е 2450.
Преподавателската мобилност, с цел преподаване в България, започва с 142-ма преподаватели, а днес тя достига до 877 преподаватели. Възможност за преподавателска и непреподавателска мобилност, с цел обучение през тази година, е предоставена на 512 участници.

Българските студенти са предпочели да се обучават в университетите на Германия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Великобритания, Полша и Гърция. Избраните от тях специалности са в почти всички направления. Предпочитани са инженерните науки, бизнес науките и мениджмънтът, стопанските науки, математиката и информатиката, социалните науки.

Програма "Еразъм" е най-известната програма за образователен обмен, финансирана от ЕС. Тя постави началото на един процес на отваряне на българските висши училища към възможностите за европейска мобилност на студенти, преподаватели и административен персонал, както и за създаване на общи европейски учебни програми и мрежи", заяви министър Денков на тържественото събрание в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Министърът Денков изрази увереност, че програмата "Еразъм" ще продължи и след 2020 г., защото ползите от нея са изключително много както за студентите, така и за преподавателите и висшите училища. Той припомни, че в основата на програмата е Болонският процес като важен фактор за разширяване на мобилността и интернационализацията на висшето образование. Затова новата програма "Еразъм+" ще продължава да подкрепя международните партньорства между институции и организации в областта на образованието, обучението и младежта и да стимулира сътрудничеството между образованието и икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция арестува трима души, заподозряни за тероризъм
Френската полиция арестува трима души, заподозряни за тероризъм
Огнена дъга се появи над Сингапур
"Огнена" дъга се появи над Сингапур