НОВИНИ

Над 30 000 частни охранители ще се включват в опазването на сигурността в София

Над 30 хиляди частни охранители ще се включат в опазването на сигурността в София. За това се договориха на специална среща кметът Йорданка Фандъкова, директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националната асоциация на частните охранителни фирми Александър Митев.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:35, 31.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Частните охранители в София ще помагат при бедствия, аварии и кризи и ще съдействат за допълнителна охрана. В момента Общината наблюдава с 2000 камери над 400 обекта.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Заедно с асоциацията бихме могли да подобрим и да увеличим капацитета. В тази асоциация участват компании, които извършват охранителна дейност в целия град."

От асоциацията на частните охранителни фирми приветстваха отправената покана.

Александър Митев, председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана
"Ние ще подпомагаме както и досега, но и в бъдеще по-активно дейността на органите на реда с цел повишаване на сигурността на гражданите, които живеят на територията на Столична община."

Според директора на СДВР старши комисар Младен Маринов обединяването на усилията ще доведе до по-добра сигурност на територията на столицата, тъй като частните охранители са над 30 хиляди, а работещите полицаи в града - значително по-малко.

Старши комисар Младен Маринов, директор на Столична дирекция на вътрешните работи
"Охранителите имат правомощия, които могат да ползват до пристигане на полицейските екипи. Естествено правото за ограничаване правото на свободно придвижване на гражданите е възложено със закон на служителите на министерство на вътрешните работи. Така че те ще го приложат. Охранителите имат задължение незабавно да уведомят органите на реда и да предприемат всички мерки до тяхното идване."

Очаква се новият Закон за частната охранителна дейност да повиши правомощията на охранителите, така че имат повече права освен подаването на информация към органите на реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Обществените поръчки, финансирани от бюджета, са по-рискови
​Обществените поръчки, финансирани от бюджета, са по-рискови
Извинителните медицински бележки вече с номер от амбулаторен лист
Извинителните медицински бележки вече с номер от амбулаторен лист