НОВИНИ

Над 340 проверки в София от Агенцията по горите

Над 340 са извършените проверки на територията на София на складове и цехове за дървесина от началото на годината до сега. Съставените актове за нарушения са 23. Мерките обаче значително се затягат с въвеждането на електронни билети за превоз на дървесина, GPS системи и видеонаблюдение.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 09.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Електронните билети за пренасяне на дървесина са въведени във всички държавните горски стопанства, като скоро и частните лесовъди ще бъдат задължени да използват дигиталните фишове. Идеята е да се прекрати фалшифицирането на хартиени документи, с които досега масово се извършваха по няколко курса с един и същи хартиен билет. На територията на София са проверени 535 камиона за дървесина - съставени са 60 акта за липса на билет за пренос на ценната суровина и за транспортиране на немаркирани дървета.

"Всеки гражданин през сайта на изпълнителната агенция по горите може да провери съответно едно превозно средство има ли превозен билет, няма ли превозен билет", коментира Тони Кръстев, директор на Изпълнителна агенцията по горите. "Идеята ни е до 30 юни системата трябва да бъде внедрена навсякъде и от 1 юли да няма хартиени билети."

За да се ограничи бракониерството, камионите, които пренасят дървесина, трябва да са оборудвани с GPS устройства, а фирмите, които преработват дървения материал, трябва да са инсталирали системи за видеонаблюдение. Въпреки че дървопреработвателите трябваше да сторят това до януари, от агенцията дадоха месец гратисен период за всички да спазят изискванията.

"След 15 април започваме съставяне на актове и преустановяване на дейността на всички незаконно работещи обекти", заяви още Тони Кръстев.

Агенцията започва и преброяване на горите от въздуха с малки безпилотни самолети. Идеята е да се проучи дали този метод няма да е по-ефикасен от досегашното преброявани от горските стопанства на терен. Стартира и конкурс за лого на Седмицата на гората през 2016-а година, като всеки може да изпраща своето предложение до 31-ви март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов:Прекратяването на процедурата по избор на председател на КЗК е коректно
Цветанов:Прекратяването на процедурата по избор на председател на КЗК е коректно
Фалшиво заглавие на първа страница на в. Сън предизвика скандал
Фалшиво заглавие на първа страница на в. "Сън" предизвика скандал