САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

ЗАЩО КС ОТМЕНИ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ

Няма да има промяна в системата и медицинската помощ за пациентите заради отпадналите текстове в закона за здравното осигуряване - гарантира днес министър Петър Москов.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:01, 09.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
Животът

Текстове, които определят съществена част от здравната реформа на министър Петър Москов, бяха отменени от Конституционния съд.

Става въпрос за разделянето на пакетите здравна помощ на основен и допълнителен. Идеята на Москов беше в основния пакет, плащан от Касата, да попадат социално значими заболявания за по-бърз и безотказен достъп до лечение.

А в допълнителния - да влизат болести, чието лечение търпи отлагане. Текстовете от закона за здравно осигуряване бяха атакувани от 61 депутати от опозицията. Здравният министър заяви, че ще се съобрази с мотивите на Конституционния съд.

Атакуваните текстове от закона за здравно осигуряване са неясни и позволяват непрекъснато да се променят правилата на играта - обясни днес един от конституционните съдии.

Румен Ненков - конситуционен съдия: Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато да променя правилата на играта.

Според съдиите критериите, по които се разделят пакетите трябва да бъдат отбелязани ясно в закона. Мотивите на съда са около 20 страници, все още не са подписани от съдиите, ще бъдат публикувани едва утре. Затова и коментарът на здравният министър беше кратък.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Решения на съда не се коментират. Те се изпълняват. До колкото съда не тълкува намерения и цели. А тълкува конктерни текстове. Ние ще се запознаем с мотивите на КС, които ще излязат, доколкото знам, в утрешния ден. И там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основания на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в закона. Иначе от това решение на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите

В момента наредбата за пакетите се пренаписва и ще се върне в стария си вид. Тя съдържа само основен пакет и пациентите не би трябвало да усетят никаква промяна. Пакетът от здравни услуги и до сега се определя от министър - обясни председателката на здравната комисия. Но според д-р Дариткова Касата обаче не може да плаща за всички даболявания и трябва да се концентрира върху социално значимите.

ГЕРБ подкрепяше г-н Москов във всяко едно отношение - вашите изводи ?

Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в НС: Ние сме коректни коалиционни партньори, подкрепяме екипа на министерството и това, че зад този екип стои премиерът за нас е гаранция, че трябва в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна.

Според д-р Дариткова е напълно възможно, новите по-прецизни текстове да минат през всички процедури на парламента и да бъдат гласувани до първи април. Тогава по план трябваше да започне реформата на министър Москов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първият български смартфон е вече на пазара
Първият български смартфон е вече на пазара
Започна най-голямо зелено изложение в България
Започна най-голямо зелено изложение в България