НОВИНИ

73 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Кюстендил

В Кюстендил днес отбелязаха 73 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Димитър Пешев, помогнал за спасяването от депортация на близо 50-те хиляди български евреи.

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 09.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Бети Леон е една от спасените евреи от депортация, която всяка година идва в Кюстендил, за да отдаде своята голяма признателност към Димитър Пешев и хората, помогнали днес да е жива. Жената със сълзи на очи разказа за преживения ужас, когато е била едва петгодишна.

"Беше страшно, значи, за да го помня аз толкова години и без да го забравям. Дойдоха, изкараха ни от вкъщи, закараха ни в участъка в полицията и после ни върнаха към обед. Освободиха ни. Майка ми изчака да освободят и баща ми и тогава се прибрахме", спомня си Бети Леон - председател и основател на сдружение "Израело-българска дружба".

Делото на Димитър Пешев никога не се забравя в Израел, който в знак на признателност го прави почетен гражданин на страната. През 2000 година в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен и бюст паметник на Димитър Пешев, дарен от българското Народно Събрание, а Международна фондация изсича медал с неговия лик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашидов: Събарянето на Тютюневия склад е морално престъпление
Рашидов: Събарянето на Тютюневия склад е морално престъпление
​Невиждан потоп удари Дубай и Абу Даби
​Невиждан потоп удари Дубай и Абу Даби