НОВИНИ

След нелепата смърт на момиче, протестиращи се срещнаха с кмета на Благоевград

С мълчалив протест и шествие до сградата на общината, студенти и приятели на 19-годишната Фатиме Колашова, която вчера загина на пешеходна пътека в Благоевград, поискаха институциите да поемат отговорност за случая и да се вземат бързи мерки за обезопасяване на опасното кръгово кръстовище. Младите хора блокираха входа на сградата на Община Благоевград и поискаха среща с кмета Атанас Камбитов. Вижте във видеото повече в прякото включване на нашия репортер Миглена Медарова от Благоевград.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
12:16, 13.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Близо час продължиха разговорите между кмета Атанас Камбитов и студентите. Заедно те обсъдиха най-сериозните проблеми в района на опасното кръстовище. Направени бяха предложения от младите хора, част от които кметът Камбитов прие и заяви, че още през днешния ден ще бъдат извършени проверки и предприети конкретните действия.

Жителите на кв."Освобождение" са подавали сигнали за опасното кръстовище още през 2014 година до общината, местния парламент и Пътната полиция.

Владимир Елезов: С колата минавам от тук, видимост няма и от двете страни на кръстовището. Вчера още беше мокро след като полицията се изнесе, два часа по-късно пак бяха на две редици паркирали колите.

Неправилно паркирани автомобили, изтрита или липсваща пътна маркировка бяха само част от оплакванията, които получи кметът Камбитов по време на срещата си със студенти и жители на близкия квартал.

Нормално да се страхувам за живота си, защото движението и правилникът, тук не се спазва. Всеки кара, както си пожелае, всеки минава с каквато скорост си пожелае.
Кръгово кръстовище или да бъде затворена улицата до университета. Това са две общежития с по 400 човека във всяко едно общежития.. 800 човека разполагаме с две зебри. Общежитията нямаме нищо къде да пресечем. Всеки ден пресичаме всичките хора с риск за живота си.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент до края на деня да бъде подновена пътната маркировка в района на студентските общежития.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Залагаме изграждане на светофарна уредба. До колко ще бъде удачно това вече е съвсем друг въпрос. Полагаме релефна маркировка, от тези шумящите. Всичко това обаче са палиативни мерки, ако ние не спазваме правилата на движение, говоря всички.

Студентите са категорични, че ще продължат с протестите , ако до няколко дни не бъдат предприети конкретни действия с резултати от отговорните институции.

Протестиращите поискаха още да бъде направена проверка на състоянието на тротоарите в близост до общежитията, както и дали близките заведения за хранене са спазили изискването за отстояние. Те настояват още и за засилено полицейско присъствие, докато в района не бъде изградена светофарна уредба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на практиката да се прехвърлят фирми на клошари
Край на практиката да се прехвърлят фирми на клошари
Правителството прие спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства
Правителството прие спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства