НОВИНИ

Наградиха 13 от най-добрите пожарникари за 2015 г.

Тържествената церемония се проведе в Централния военен клуб. За пожарникар номер едно беше обявен началникът на пожарната в Дългопол главен инспектор Валентин Николов. Награди получиха и пожарникарите, участвали в двете най-зрелищни спасителни акции на магистрала Хемус. За проявената смелост по време на верижната катастрофа в тунел "Витиня" и спасеният като по чудо живот на шофьора, който се преобърна с цистерна пълна с газ разказват пожарникарите пред БНТ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:16, 09.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
наградиха добрите пожарникари 2015

Веселин Йотов, пожарникар: Гледката беше умопомрачителна. Камиони, коли, бусове всичко беше едно върху друго. Окървавени хора, пищящи жени и деца. Просто беше нещо страшно. Предполагам, че никога няма да мога да го забравя.

Веселин Йотов и колегите му от пожарната в Ботевград пристигат първи в тунел "Витиня". В продължение на три часа помагат на пострадалите.

Веселин Йотов, пожарникар: Аз и моите колеги извадихме четири човека от смачкани автомобили, живи.

Веселин пристига първи и на виадукта на АМ "Хемус", когато през лятото шофьор на цистерна пълна с газ се преобърна и вися в продължение на часове над 120 метрова пропаст.

Веселин Йотов, пожарникар: Уплахата беше огромна и тя продължи 10 часа. Само една искра трябваше да даде и всичко отиваше във въздуха.

Шофьорът тогава беше спасен от Кирил Дикански, който днес също получи награда са смелата постъпка. Близо половин година по-късно спасителят признава, че след инцидента оцелелият като по чудо мъж все още не го е потърсил.

Кирил Дикански: Не му се сърдя изобщо, защото това е нормално. Човек е устроен така, че се опитва за дабрави лошите неща и да ги остави зад гърба си. Жив и здрав да е. Да се пази следващият път.

За пожарникар номер едно беше избран главен инспектор Валентин Николов заради реакцията му по време на опустошителното наводнение в Дългопол през февруари миналата година. Под негово ръководство са били евакуирани над 100 души.

Главен инспектор Валентин Николов: Това да си пожарникар на годината наистина е чест и огромно задължение.

В рамките на церемонията бяха отличени общо 13 пожарникари, както и няколко доброволци.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Вие показвате как с чест човек може да свърши своята работа, дори с риск за живота си.

Конкурсът "Пожарникар на годината" се проведе за 21-и пореден път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерес към младежките програми за работа
Интерес към младежките програми за работа
Георги Първанов: През 2001 г. не сме спорили България дали да е член на НАТО
Георги Първанов: През 2001 г. не сме спорили България дали да е член на НАТО