НОВИНИ

Няма опасност от наводнение за населението в област Враца

Намалява количеството на вода, преминаващо и разрушаващо преливника на язовир "Рогозен-1" в района на едноименното врачанско село, след предприетите действия на аварийните екипи тази нощ и няма непосредствена опасност от наводнение за населението. Това съобщиха от Областния щаб за защита при бедствия във Враца.

bnt avatar logo
от БТА
16:58, 08.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
опасност наводнение населението област враца

Преливникът започна да се разрушава вчера, след като от падналите интензивни валежи в последните дни нивото на язовира се покачи рязко и водата започна да прелива интензивно през съоръжението. По данни на областния щаб преливащите количества вода са били 8-10 куб. метра в секунда, които са започнали да разрушават преливника със интензивност от около 4-5 метра на час.

По заповед на областния управител на Враца вчера беше задействан областния план за защита на населението от наводнение. На място са изпратени екипи на пожарната, които чрез помпени модули започват да източват водата от язовира, за да се облекчи преливния обем през преливника.

Мобилизирана е тежка едрогабаритна техника, която да транспортира и насипва едър скален материал в зоната на пада на водата и образувалия се кратер, за да се спре разрушителното действие на преминаващите водни маси.

Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, превантивно са евакуирани 30 домакинства от селата Бързина и Ботево, живеещи в поречието на река Бързина и едноименния язовир, намиращ се под язовир "Рогозен-1". Действията на аварийните екипи бяха проверени на място тази нощ от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В момента притокът в язовир е намалял, както и интензивността на изтичащите от него води, които разрушават преливника. Спряно е насипването на скални материали в преливника. Модулните помпи продължават да работят и да източват вода от язовира, се посочва в съобщението от областния щаб за защита на населението.

На заседание на щаба днес е взето решение да се монтират допълнителни изпускателни съоръжения, които да осигурят постепенно намаляване на критичното ниво в язовир "Рогозен-1" до нормалното. Кметът на община Хайредин трябва да възложи проектирането на ремонт на преливника с цел недопускане на по-нататъшното разрушаване на съоръжението, е решил още щабът.

Няма опасност от наводнение за населението в област Враца към момента, частичното бедствено положение в двете общини остава до пълно овладяване на ситуацията, се посочва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 души са загинали на работното си място в Косово
Над 50 души са загинали на работното си място в Косово
Корнелия Нинова обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството
Корнелия Нинова обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството