НОВИНИ

Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка

В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на наднормено количество уран в питейната вода. Там след анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките в София бе открито наличието на естествен уран.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
12:15, 19.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Взети са нови проби от двата водоизточника на старозагорското село Казанка. Те ще бъдат изпратени за нови изследвания в Националния център по радиобиология. Дотогава остава в сила забраната за пиене и готвене с водата в селото, която се оказа, че съдържа естествен уран над нормата. От Регионалната здравна инспекция в Стара Загора увериха, че няма опасност за населението. Хората от селото изразиха съмнения, че водата им може да е замърсена от намиращия се в близост военен полигон "Змеево".

Полк.Евгени Гинев - н-к полигон "Змеево": Искам да уверя жителите на село Казанка,че на полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран. И няма опасност, по какъвто и да е начин от изпитанията,които се провеждат на него да бъде замърсена водата,която използва селото.
Д-р Златина Нанева - директор РЗИ Стара Загора: Радиационния риск - мога да кажа, че е прекалено нисък - до нулев.Това е, защото са изследвани радионуклините - те са в норма. Индикативната доза е измислена. Тя е в норма, а тя показва вредата за здравето на хората-дали има опасност или не. Химичната токсичност на самия елемент уран е така по изявен,затова ограничаване пиенето и готвенето с водата.

Резултатите от пробите ще станат ясни след около месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европол: 800 души от Западните Балкани са в редиците на Ислямска държава
Европол: 800 души от Западните Балкани са в редиците на "Ислямска държава"
От нашите пратеници в Москва: За Путин са гласували 55 млн. руски граждани
От нашите пратеници в Москва: За Путин са гласували 55 млн. руски граждани