НОВИНИ

15 млн. лв укрити приходи от електронна търговия, установи НАП-Бургас

Инспектори от НАП-Бургас са започнали серия от проверки и ревизии на лица и фирми, извършващи електронна търговия. До момента са установени укрити приходи за близо 15 милиона лева. Според данъчните служители интернет търговията се разраства с бързи темпове, а стоковите обеми и паричните потоци са много големи. Анализите на електронните сайтове показват, че голяма част от тази търговска дейност е в сивия сектор.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:33, 10.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Екипи на НАП-Бургас досега са проверили 54 физически лица и фирми и след тези проверки и ревизионни действия на светло са излезли над 15 милиона лева укрити приходи. Това са приходи, които не са били декларирани и сега ще бъдат обложени със задна дата-казаха данъчните.

При ревизиите на фирми занимаващи се с търговия по интернет се използва специализираният софтуер за анализ на данни в електронен вид. След сравняване на поръчките и заявките и в последствие на постъпващите суми и тяхното отчитане, инспекторите са открили големите разминавания.

Христо Узунов, говорител на НАП-Бургас: Много хора, които се занимават и извършват такава търговия, са не в сивия, а изцяло в черния сектор. НАП разполага с достатъчен арсенал от методи, средства и похвати, за да осъществява един ефективен контрол върху този сектор. Особено сега през летния сезон се организират много мероприятия, концерти, фестивали, правят се резервации през интернет.

Инспекторите продължават да следят за нерегистрирани по закона за ДДС лица, при които получените суми надхвърлят прага за задължителна регистрация. Установяват се уеб-сайтовете, чрез които се извършват продажбите в интернет, съпоставят се и данните от годишните данъчни декларации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП за европредседателството - провал или успех постигна България пред Европа
БСП за европредседателството - провал или успех постигна България пред Европа
Преди голямата среща НАТО - Европейски съюз в Брюксел
Преди голямата среща НАТО - Европейски съюз в Брюксел