НОВИНИ

НАП извърши проверки за работниците на строителни обекти

Над 30 проверки на строителни обекти в столицата са извършили инспекторите от дирекция "Контрол" на ТД на НАП София в рамките на стартирала през октомври национална кампания. Последните две проверки са съвместно с Главна инспекция по труда (ГИТ), с акцент идентифициране и санкциониране на най-рисковите обекти, като се използват обединения ресурс и източниците на информация и на двете институции.

нап извърши проверки работниците строителни обекти
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 15.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

В хода на проверките се прави съпоставка на броя на наетите лица, установените при проверките такива, декларираните с осигурителните декларации данни, платените данъци и осигуровки и др. Обект на мерките са и подизпълнители, осигуряващи работници за проверяваните строителни обекти.

След извършване на проверка на място, инспекторите съпоставят данните по подадените задължителни данъчно-осигурителни декларации, внасят ли се осигурителните вноски на работниците в срок, както и има ли нарушения на данъчното законодателство. За неподадени в срок декларации и за невнесени осигурителни вноски данъчните инспектори съставят съответните актове за установени административни нарушения.

Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство. Наблюдава се и ръст на заетостта в бранша - по данни на НСИ той е 7% към края на второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас
ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас
Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит
Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит