НОВИНИ

НАП ще оспорва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни

НАП оспорва акта на КЗЛД, предстои обжалване и на наказателното постановление. От приходната агенция обмислят да заведат дело срещу извършителите на хакерската атака.

нап оспорва глобата млн лева теча лични данни
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 29.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Матарела връчи мандат на Конте за нов кабинет
Президентът Матарела връчи мандат на Конте за нов кабинет
Над 500 са кандидат-студентите в НАТФИЗ
Над 500 са кандидат-студентите в НАТФИЗ