НОВИНИ

НАП проверява 5500 луксозни автомобила за "данък уикенд"

НАП започва проверки на фирми - собственици на 5500 луксозни автомобила в цялата страна. Колите са декларирани само за служебно ползване, което дава право на собствениците им да ползват данъчен кредит в пълен размер. Данъчните обаче се съмняват, че някои бизнесмени си връщат неправомерно ДДС. Проверките идват, след като в началото на годината заработи т.н. данък уикенд, който задължава фирмите да посочват пред НАП кои активи ползват за служебни, и кои - за лични нужди.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Любен Бързаков
19:46, 19.04.2016
5642
Чете се за: 02:59 мин.
У нас

От НАП са направили нещо много хитро - сравнили са данните, с които разполагат за въпросните автомобили, с масива информация за годишните технически прегледи от системата на Автомобилната администрация. Така е станало ясно, че тези автомобили, които струват стотици хиляди левове, са навъртели стотици хиляди километри.


;

Иво Мирчев е в управата на фирма за разработка на мобилни приложения и умни домакински уреди. Иво ползва личния си автомобил за служебни цели и е едно от големите изключения. Причината - Иво счита, че изчисляването на данък уикенд е твърде сложно и затова предпочита да си го спести.

;
Иво Мирчев, съуправител на фирма за мобилни приложения: Ако реша да закупя служебен или личният да го регистрирам като служебен, това означава повече разходи, описване колко време съм го ползвал, лични и пр. И т.н. Искам да се дистанцирам от това нещо и да не завися от държавата. Всъщност това, което се случва е, че вместо да бъде улесняван всеки, който прави бизнес или който въобще гради нещо, се получава обратното - налагаме нови изисквания, нови бюрократични спънки на хората и по този начин те биват затруднявани. Не само тези, които злоупотребяват с личните автомобили, когато ги регистрират на фирмите си, но и тези, които съвсем добросъвестно са решили да ги използват за служебни.
;

Санкцията ще бъде една - фирмите и собствениците-нарушители ще трябва да възстановят ДДС на държавата, но с лихви. Те ще имат право да обжалват тази санкция пред съд, обаче. В крайни случаи, може да се стигне до ревизии, уточниха от НАП.

Засега тези 5500 автомобила са над един определен праг като цена. Според наши източници, става дума за автомобили за над 100 000 лева. Не липсват, обаче, и казуси при изчисляването на данък уикенд. И от бизнесмени, които не са задължително недобросъвестни.

;

Оттук нататък това, което предстои, съвсем скоро фирмите, регистрирани по ДДС, ще могат да избират - дали да водят счетоводство за данък уикенд или да се откажат от това и да се възползват от друга схема: автоматично да получават само 50% от данъчния кредит върху служебни стоки. Това ще стане възможно, ако бъде прието искането за изключение от правилото, което България отправи към ЕК.


;

И друго важно нещо: тепърва НАП ще започне да облага и т.н. непарични данъчни доходи на собствениците и служителите на фирмите. За доход може да се счита използването на даден актив именно за лични нужди. Заради което ще бъдем облагани с данък общ доход и осигуровки. Но това предстои тепърва.

;

Според друга част от бизнеса, обаче, изчисляването е по-справедливо. И не чак толкова сложно - особено за автомобилите.


;
Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България: Когато се използва за лични цели, не е необходимо това ползване, този пробег да бъде вписван в пътния лист, който отчита служебното ползване, просто ще бъде написано, че е за лично ползване. Т.е. тези км, които са сутрин от местоживеенето до местоработата на бизнесмена, те ще бъдат за лично ползване.
;

Накрая на месеца НАП трябва да има общ пробег на километрите на автомобила и съотношение - лично-служебно ползване.


;
Росен Бъчваров, говорител на НАП: Компаниите все още имат възможност да декларират сами какво е процентното съотношение на личната употреба на тези активи. И това е, според нас, по-безболезнения начин да се фиксира на принципа на, ако щете, пробег за колата за месеца, лична и служебна употреба, или временно ползване на недвижимия имот в рамките на петте работни дни и двата почивни и на тази база да се изчисли дължимия ДДС. Това е много по-безобидния начин, отколкото да започне проверка, която да прерасне в ревизия, да се събира ДДС с лихви, това да е свързано с ревизии, с обжалвания на актове и т.н.
;

Проверките на НАП на луксозните автомобили ще продължат седмици.

;

Декларирани само и единствено за служебно ползване, обаче, те събуждат съмнение у данъчните, че това не е съвсем така и сега започват проверки. Проверките ще установяват ползват ли се тези автомобили и за лични нужди и декларирано ли е това счетоводно.

;

С проверките се цели да се пресекат измамите - лични автомобили да се регистрират като фирмени и така собствениците им да възстановяват неправомерно 20% ДДС от държавата.


;

Знаете, в началото на годината бяха приети указания на МФ и НАП, според които т.нар. "данък уикенд" ще се изчислява от всяка фирма по избрана от самата фирма методика. На база на процентното съотношение лично-служебно ползване ще се приспада и част от данъчния кредит на въпросната фирма.

Важно е да повторим, тези коли будят съмнение, защото няма нито един счетоводен запис или документ за лично ползване при навъртени стотици хиляди км. НАП няма да се ограничи само с автомобилите, обаче.

;
Росен БъчваровРосен Бъчваров, говорител на НАП: Това означава, че тази кола не само, че не е ползвана единствено и само за служебни цели. По-скоро обратното - ползвана е единствено и само за лични нужди. И нека отново подчертая - това деформира данъчната практика, деформира справедливостта, при която всеки гражданин плаща ДДС, а за определени групи покупката на определена вещ става прост с 20% по-евтино, така че това ощетява не само бюджета, не само фиска, ощетява всеки българин. Паралелно с това НАП оценява риска от това, да има скъпоструващи имоти, скъпоструващо имущество, за което ние знаем, че се използва за лични цели. Откъде знаем? Ами например има множество недвижими имоти, които се декларирани като офиси, но в тях всъщност са регистрирани с постоянните си адреси собственикът и децата му, и съпругата му, и всички останали.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста двамата задържани за разпространение на наркотици в Плаза
Оставиха в ареста двамата задържани за разпространение на наркотици в "Плаза"
Бързо производство за побой на пътя
Бързо производство за побой на пътя