НАП пусна апликация, която сканира QR кодовете на касовите бележки

Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка QR кодовете, чрез която може да се установи дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Това съобщиха от данъчната администрация.

от БНТ
10:31, 11.03.2019
5385
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
нап пусна апликация сканира кодовете касовите бележки

До края на годината QR кодът ще стане задължителен за бележките, издавани от българските търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.

Проверката става на два етапа. Първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

При разлика в данните или ако бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правят филм за бягството от Софийския затвор на Пелов и Колев
Правят филм за бягството от Софийския затвор на Пелов и Колев
Барби стана на 60 години
Барби стана на 60 години