НОВИНИ

Напрежение в населените места около София заради винетките

Пет общини са изпратили заявки за пътища от републиканската пътна мрежа, за които да не бъдат събирани винетни такси. Това съобщи шефът на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Получените заявки са от Белица, Челопеч, Рила, Павликени и Варна.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:18, 19.02.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Напрежението вече се успокои, особено след като шефът на АПИ Георги Терзийски послуша премиера Бойко Борисов и тръгна по малките населени места, за да обясни лично на гражданите как стои ситуацията с винетките. Днес той се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево.

Макар че бяха уведомени за решението, че няма да плащат за винетни стикери, тази вечер жители на Нови Искър отново излязоха на протест.

Павел Стоянов е организатор на протестите в Нови Искър, той е учител по физическо в училището в Негован и живее в Курило. Пътува често и си има винетка, но начинът по който от АПИ отговарят на въпросите му вчера, го провокира да събере жителите на района на протест.

Павел Стоянов, треньор по карате: От там ни беше обяснено, че почти всички части на околовръстното шосе, с изключение на кръговото на Сихудол за банския разклон до Лозен, всички останали са части от път Е80, който подлежи на винетна такса. Дори ме попитаха аз имам ли винетка и ако нямам трябвало да си закупя.

В Южните квартали не организираха протест, а изразиха недоволството си чрез вандалска проява. Камерата на Бистришко шосе беше отрязана с флекс тази сутрин, а по обяд на място вече бяха екипите на АПИ, за да я оправят.

Както премиерът нареди, шефът на Пътната агенция лично тръгна да информира кметовете на малките населени места край София, че винетки няма да се изискват. Кметът на Бистрица също разбра новината чак днес.

Самуил Попов, кмет на Бистрица: Разбрах днеска, днес беше изяснено, да! Преди никога не е имало винетка за Бистрица.

Споразумението между общината и АПИ ще е факт след като МС одобри предложената схема на пътищата, за които няма да се изисква винетка.

Георги Терзийкси, член на УС, на АПИ: Участъците които са предложени от СО и които ние обсъждаме не са освободени от таксуване за изминато разстояние.

Остава въпросът каква ще е сумата, която общината ще плаща на АПИ за поддръжката на пътя, както и колко ще струва ежедневното преминаване на градския транспорт по крайградските пътища.

Борис Бонев, общински съветник: Не може, за това, че един автобус минава на всеки 5 - 10 минути и всеки път да бъде таксуван, това е абсолютно неадекватно и аз не се сещам за нито един град в света, в който градския транспорт да попада в подобна система, задължително е градския транспорт да се изключи от ТОЛ системата.

За да бъдат извадени рейсовете от ТОЛ системата обаче, ще е необходима нова промяна на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит
БАБХ затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит
С факелно шествие почетоха паметта на Васил Левски в Русе
С факелно шествие почетоха паметта на Васил Левски в Русе