НОВИНИ

Народният театър отбелязва 110 години от откриването на сградата си

110 години от официалното откриване на емблематичната за София сграда отбелязва Народният театър „Иван Вазов”. Новият дом на театъра е създаден по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
14:47, 03.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Народното събрание взема решение за построяване на сграда за Народния театър в София през 1903 г. Тя е построена на терен на бившия дъсчен театър „Основа“ и разполага с 848 места. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. със специално представление.

На 10 февруари 1923 г. по време на юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство" избухва пожар, който унищожава театъра.

Сградата е реконструирана до 1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер. Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, каквато имат само най-добрите театри в Европа. Тази техника работи от 1929 г. до днес и се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра.

По време на бомбардировките над София през Втората световна война е разрушено Южното крило на театъра. След края на войната сградата е възстановена и от април 1945 г. Народният театър отново отваря вратите си. Последното преустройство и реставрация е осъществено през 1972-1975 г. под ръководството на проф. Венелин Венков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на културата не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа
Министерство на културата не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа
НАП: Първата декларация e подадена 19 минути след полунощ на 1 януари 2017 г.
НАП: Първата декларация e подадена 19 минути след полунощ на 1 януари 2017 г.