НОВИНИ

НАСА публикува снимки на полюсите на Юпитер

НАСА публикува снимки на полюсите на Юпитер, заснети от космическия апарат "Джуно" ("Юнона"), съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. На северният полярен район на Юпитер има повече бури, отколкото очакваха специалистите. Той изглежда по-син от останалите части на планетата.

bnt avatar logo
от БТА
15:37, 03.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още
наса публикува снимки полюсите юпитер

Над южния полюс на Юпитер космическият апарат засне полярно сияние, каквото досега беше известно да съществува само над северния полюс. "Джуно" записа и звуци, идващи от Юпитер. Те са известни от 50-те години на миналия век, но досега не са анализирани толкова детайлно. "Юпитер ни говори по начин, на който са способни само газовите гиганти" - каза Бил Кърт от университета на Айова, който е в научния екип на мисията.

Снимките и записите са направени по време на доближаването на "Джуно" на 4200 км до Юпитер на 27 август, което продължи шест часа. Данните бяха предавани към Земята едно денонощие и половина. Преди това най-близо до Юпитер се беше доближавала сондата "Пайъниър" ("Пионер") - на 43 000 километра.

"Джуно" навлезе в орбита около Юпитер в началото на юли след пет годишно пътуване. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца. За това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци почистиха най-големия ледник на Монблан
Доброволци почистиха най-големия ледник на Монблан
Ислам Каримов беше погребан в Самарканд
Ислам Каримов беше погребан в Самарканд