НОВИНИ

ООН: Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г.

Световното население се очаква да се увеличи с два милиарда души през следващите 30 години. Това се посочва в доклад на ООН, според който хората по света в момента са 7 милиарда и 700 милиона души.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:45, 18.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

9 милиарда и 700 милиона души ще е световното население през 2050 година, ако се запазят сегашните тенденции, според доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

Джон Уилмот, департамент по икономически и социални въпроси на ООН: Според прогнозите броят на населението може да достигне своя връх около 2100-та година, когато ще има около 11 милиарда души.

Прогнозите на ООН сочат, че 50% от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни, а през 2027 година Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението. Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.

Джон Уилмот, департамент по икономически и социални въпроси на ООН: Наред със забележителното увеличение на населението, то също така застарява. Това е много важно от гледна точка на устойчивото развитие.

През 2018 г. в Европа и Северна Америка броят на хората над 65-годишна възраст за първи път е превишил броят на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

Същевременно, друг доклад на ООН алармира, че над 2 милиарда души в света не разполагат с безопасна питейна вода и основни хигиенни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха пиян шофьор на училищен автобус в Силистра
Задържаха пиян шофьор на училищен автобус в Силистра
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Картините на бъдещето
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Картините на бъдещето