НОВИНИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди Бюджет 2019

Със забележки от работодатели и синдикати премина обсъждането на държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът се обяви срещу административно повишаване на доходите, а синдикатите - срещу замразяването на обезщетенията за безработица и за отглеждане на малко дете.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 26.10.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Ключови забележки днес получи както държавният бюджет, така и този на общественото осигуряване.

Работодателите категорично се обявиха срещу повишаването на минималната работна заплата от 1 януари на 560 лева , както и срещу вдигането на максималния осигурителен праг на 3000 лева.

Според бизнеса изчисленията са зададени административно без правителството да се консултира с тях и да представи оценка за въздействие.

;

Като недостатък на бюджета беше посочена липсата на връзка между рекордно по-високите разходи и очакваните резултати, както и липсата на достатъчно информация за бюджета на по-малките ведомства.

Димитър Бранков, Българска стопанска камара Ръстът, който имаме на минималната работна заплата - подчертавам, до момента нямаме разчети, които да обосновават този прогнозен ръст и в средносрочната бюджетна прогноза, апропо той е 9,8% спрямо сегашният размер и по никакъв начин не съответства на такива индикатори като производителност на труда, на т.нар разходи на единица продукция.
Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал: Подкрепяме увеличения размер на приходите, не подкрепяме планирания бюджетен дефицит. Подкрепяме мерките, които са заложени, особено в сектор образование, но не подкрепяме мерките, които са заложени в социалната сфера.
;

Синдикатите от своя страна отново изразиха подкрепата си за бюджета в неговата разходна част.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Като число, 44,5 млрд. разходи ще направи бюджета на България следващата година. Бюджетът с най-голямото нарастване - 5.7 млрд. в повече разходи в повече отколкото тазгодишния бюджет - изпълнение. Това е краткото обяснение, защо сме толкова позитивни.

Те обаче възразиха заради замразяването на обезщетенията за безработица и за отглеждане на малко дете. Изтъкнаха и факта, че продължава да се задълбочава неравенството при разпределение на данъчната тежест в полза на бизнеса спрямо работниците.

По данни на синдикатите заради поредното отлагане на отпадането на тавана на пенсиите, ще бъдат орязани доходите на 30 хиляди пенсионери и с всяка изминала година бюджетът губи своята преразпределителна функция - тоест да насочва повечето приходи по предназначение.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Категорично подкрепяме подоходната политика, увеличението на минималната работна заплата, 10% увеличение в държавния сектор и 20% увеличение на заплатите на учителите.
;

Същевременно няма как да се съгласим с дългогодишния подход на правителството за намаляване на преразпределителната функция на държавния бюджет.

Бюджетът на социалното сигуривяне пред журналистите защити единствено министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, вижте.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: В този бюджет не се променят някои обезщетения, както и вие споменахте за отглеждане на малко дете, минималния и максималния за безработица - съображенията са свързани с конюктурата на пазара на труда, цикъла в който се намира.

Миналата година тези две обезщетения бяха увеличени, така че тезата, че те не са променяни за дълъг период от време не е правдоподобна. Без особени забележки днес премина бюджетът на здравната каса, който беше определен като начало на сериозна реформа, както от работодателите, така и от синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП представи на президента проекта си „Визия за България“
БСП представи на президента проекта си „Визия за България“
Президентът номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд
Президентът номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд