НОВИНИ

Близо 50 достигна броят на убитите при атентата на летище "Ататюрк"

Близо 50 души са убити и повече от 106 са ранени при стрелба и експлозии тази вечер на най-голямото международно летище в Истанбул. По първоначална информация трима атентатори-самоубийци са се взривили на входа на терминала за международните полети. Преди да активират взривните устройства те са произвели изстрели с автомат "Калашников".

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
23:30, 28.06.2016
Чете се за: 01:43 мин.
По света
близо достигна броят убитите атентата летище ататюрк

Атентаторите са взривили колан с експлозиви на входа на международния терминал, съобщава Ройтерс. Според агенцията полицаи са открили огън по тях, за да ги спрат да влязат на терминала.

Първоначално министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг съобщи, че при стрелбата и експлозиите са убити 10 души.

"Според информацията, която имам, терористът, който е бил на входа на терминала за международни полети, първо е открил огън с автомат Калашников, след което се е самовзривил", каза министърът пред Асошиейтед прес.

Летището е отцепено, полетите са отменени.

Все още никой не е поел отговорност за атентата. В Туитър се появиха видеа от самата експлозия, снимани от охранителните камери в района на летището.

Предупреждаваме, че съдържанието им може да бъде определено като смущаващо и не е подходящо за малки деца и хора с чувствителна нервна система.

;

Турските сили за сигурност издирват трети потенциален самоубийствен атентатор, сочат данни на медии. Той е въоръжен с автомат „Калашников“, предава TACC. Предполага се, че той се намира на територията на международното летище „Ататюрк“, което бе разтърсено от две експлозии, вероятно самоубийствени.

;;

Турските власти вече говорят за 28 убити при атентата, съобщава Fox News. Ранените са над 60. Телевизията цитира губернатора на Истанбул Васип Шахин, според когото атентаторите не са двама, а трима.

;

Имало е три експлозии, причинени от атентатори-самоубийци и тримата са мъртви, потвърди за турската агенция TRT губернаторът на Истанбул Васип Шахин. Според информация на агенция Anadolu шестима от ранените са в критично състояние. Общо 49 линейки са изпратени на мястото на взривовете.

;

Полицията смята, че Ислямска държава стои зад атентата, твърди Dogan News Agency по информация на свои източници. Турски официални лица обаче заявиха пред Ройтерс, че все още е твърде рано да се говори за това.

;

Броят на жертвите на тройния самоубийствен атентат достигна 32-ма души, а ранените са поне 88 души, предава AFP, като се позовава на инфомация от информационна агенция Dogan News. Сред загиналите са двама полицейски служители и няколко чужденци.

;;

Летище "Ататюрк" е най-голямото международно летище в Турция, като миналата година влезе в класацията на трите най-натоварени летища в Европа, след лондонското "Хитроу" и парижкото "Шарл дьо Гол". Над 61 милиона пътници са преминали през него само за последната година.

Вижте още по темата:

Ексклузивни кадри от атентата на летище Ататюрк в Истанбул
Експлозии и стрелба на летище Ататюрк в Истанбул. Има жертви

;

В Туитър се появи видео, на което е заснет единият от атентаторите. Той хвърля оръжието си, пада на пода, вероятно ранен и активира колана си с експлозиви.

; ;

AP цитира анонимни турски официални представители, според които жертвите на тройния атентат са "близо" 50. Броят на ранените достигна 106 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските власти в Истанбул следят ситуацията след атаките на летището
Българските власти в Истанбул следят ситуацията след атаките на летището
​Лидерите от ЕС изслушват Камерън за референдума​
​Лидерите от ЕС изслушват Камерън за референдума​