НОВИНИ

Най-много са болните от туберкулоза в Северозападна България

Значителен спад на заболеваемостта от туберкулоза се отчита през последните години във Врачанска област, съобщиха от специализираната белодробна болница. От 54 на 100 хиляди души през 2015-та, за миналата година броят на заразените вече е само 33 на 100 хиляди. От днес във врачанския диспансер започна "Седмица на отворени врати" с безплатни прегледи за всички, които искат да проверят своето здравословно състояние. Според статистиката най-много са болните от туберкулоза в Северозападна България.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
21:09, 12.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Туберкулозата вече не поразява само хората с нисък социален статус, категорични са лекарите. Но борбата с нея трябва да се води упорито, защото тази заразна болест е напълно лечима, ако се спазват всички правила. Затова във врачанския тубдиспансер се провеждат дни на отворените врати, по време на които се правят рентгенови снимки, прегледи, манту. В края на миналата година от това са се възползвали над 780 души, при коетоса открити само 10 случая с латентна форма на болестта.

Сега има дни на отворени врати, всичко е безплатно, бихте ли се възползвали? – Да, разбира се, но всъщност не знаем за това.
Всеки е задължен, като има начин, да си провери здравето.

През последните три години болните от туберкулоза са намалели наполовина – от 122 на 50. Лечението продължава половин година – 2 месеца в стационара и още 4 месеца вкъщи.

Страхувам се от туберкулозата, разбира се.
Нищо не знам за туберкулозата, досега не съм имала проблеми.

Дните на отворени врати продължават по една седмица и се провеждат 4 пъти годишно, уточниха от диспансера по белодробни заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК и Турският Червен полумесец създадоха съвместен бедствен резерв
БЧК и Турският Червен полумесец създадоха съвместен бедствен резерв
ЕС в битка с фалшивите новини
ЕС в битка с фалшивите новини