НОВИНИ

Най-значимите инфраструктурни проекти за Русе през 2018

30 мащабни инфраструктурни проекта ще обновят изцяло Русе през 2018 година. В града ще бъдат инвестирани над 56 милиона лева само по Оперативна програма "Региони в растеж". А очакванията са с променения облик на града да се повиши и инвестиционния интерес към него.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Димитрова
20:27, 02.01.2018
5806
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Безспорно, най-дългоочакваният и грандиозен проект за региона е строежът на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Тя ще е 133 километра, ще започва източно от Дунав мост и ще свършва след Дебелец. Новото трасе се изгражда, за да разтовари трафика по пътя – убиец Русе-Бяла и да привлече бизнеса.

Инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на АПИ: Очаквам 2018 година да стартираме с тръжните процедури за строителство, примерно на Русе-Бяла, най-тежкия участък, който е приоритет и той трябва да започне бързо строителство. В момента, който видят, че машините са на трасето, и започва строителство, бизнесът веднага ще дойде.

За да дойде наистина бизнесът отново, в града тази години предстоят мащабни проекти, които изцяло ще променят облика му. Русе ще се превърне в голяма строителна площадка, защото още през март започва основен ремонт на 150 улици и тротоари, които досега са били в окаяно състояние. Срокът за изпълнение е шест месеца. А със 17 милиона лева ще бъде променена визията на пешеходната зона, която свързва центъра с кея, който също ще бъде благоустроен. Укрепена ще бъде и кейовата стена, която се руши.

След 10 години, ремонт дочака и старата музикална гимназия, която е паметник на културата. Държавата успя да застави новите собственици да я реставрират, както е по договор. Въпреки забавянето във времето, архитектурният шедьовър на Удо Рибау е напът до края на лятото да се превърне в първия частен нумизматичен музей у нас.

Пари за спортни съоръжения също ще има през 2018 – та.Планиран е ремонт на ремонта на Градския стадион. Именно липсата на нормални условия за подготовка на футболистите доведе и до напускането на треньора на "Дунав".

Инж. Димитър Наков, зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: "ВИП секторът може да е готов много преди края на футболния сезон. Успоредно с това ще тече и възлагане на новата поръчка за изпълнение на другите 4 козирки. "

Всички строителни дейности, особено в центъра на града, трябва да приключат до септември, тъй като тази година Русе е един от домакините на Световното първенство по волейбол за мъже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълна луна
Пълна луна
 Имало е следи от насилие по телата, намерени в къща в Нови Искър
Имало е следи от насилие по телата, намерени в къща в Нови Искър