НОВИНИ

Недостиг на български зеленчуци за преработвателните фабрики

Почти всички фабрики за консерви у нас внасят зеленчуци, тъй като има недостиг на българско производство. От Гърция, Турция и Македония се внасят най-много червени чушки и патладжан. От предприятието за консервиране на зеленчуци и плодове в Хаджидимово са категорични, че трябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци, като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
07:17, 24.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Фабриката за консервиране на зеленчуци и плодове в гоцеделчевското село Хаджидимово съществува от 3 години и изкупува продукцията на близо 30 семейства. Заради осигурен пазар на земеделската стока, много от местните хора се отказват от тютюна и вече отглеждат червени чушки, патладжан, от които в предприятието правят българска лютеница и прочутия айвар, при това без никакви консерванти и по домашни български рецепти.

Иван Сабахлъков - собственик на фабрика за консерви: Трябва да върнем хората по селата си, да вземат да работа и да тръгне икономиката, да санираме българското село, санирам означава да се налеят пари в българското село под формата на техника, която да даде възможност обикновения селянин да вземе да работи, да произвежда повече.

Според Сабахлъков, ако хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни. А за да се откриват нови предприятия е необходимо банките да намалят лихвите по кредитите. Фабриката в Хаджидимото е изградена с европейски средства по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони и с кредит като инвестицията е за близо 4 милиона лева.

Иван Сабахлъков - собственик на фабрика за консерви: В цяла Европа лихвите са от 0 до около 1 процент най-големите ние тук плащаме 7-8 процента лихва просто е убийствено това, за която и да е икономика.

Освен зеленчукови, се приготвят и различни сладка от горски плодове, които местните жители събират от Балкана. Тук се произвежда и шипков мармалад с вкус от детството ни. В предприятието са заложили основно на високото качество, а българските консерви за сега се предлагат на вътрешния пазар у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма средства за Защитеното жилище за хора с ментални проблеми в Могилино
Няма средства за Защитеното жилище за хора с ментални проблеми в Могилино
Почитаме Света Екатерина
Почитаме Света Екатерина