ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Недостиг на български зеленчуци за преработвателните фабрики

bnt avatar logo от Елена Чимева
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Почти всички фабрики за консерви у нас внасят зеленчуци, тъй като има недостиг на българско производство. От Гърция, Турция и Македония се внасят най-много червени чушки и патладжан. От предприятието за консервиране на зеленчуци и плодове в Хаджидимово са категорични, че трябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци, като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Фабриката за консервиране на зеленчуци и плодове в гоцеделчевското село Хаджидимово съществува от 3 години и изкупува продукцията на близо 30 семейства. Заради осигурен пазар на земеделската стока, много от местните хора се отказват от тютюна и вече отглеждат червени чушки, патладжан, от които в предприятието правят българска лютеница и прочутия айвар, при това без никакви консерванти и по домашни български рецепти.

      Иван Сабахлъков - собственик на фабрика за консерви: Трябва да върнем хората по селата си, да вземат да работа и да тръгне икономиката, да санираме българското село, санирам означава да се налеят пари в българското село под формата на техника, която да даде възможност обикновения селянин да вземе да работи, да произвежда повече.

      Според Сабахлъков, ако хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни. А за да се откриват нови предприятия е необходимо банките да намалят лихвите по кредитите. Фабриката в Хаджидимото е изградена с европейски средства по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони и с кредит като инвестицията е за близо 4 милиона лева.

      Иван Сабахлъков - собственик на фабрика за консерви: В цяла Европа лихвите са от 0 до около 1 процент най-големите ние тук плащаме 7-8 процента лихва просто е убийствено това, за която и да е икономика.

      Освен зеленчукови, се приготвят и различни сладка от горски плодове, които местните жители събират от Балкана. Тук се произвежда и шипков мармалад с вкус от детството ни. В предприятието са заложили основно на високото качество, а българските консерви за сега се предлагат на вътрешния пазар у нас.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?