НОВИНИ

Ирина Бокова валидира марка за годишнината на ЮНЕСКО

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова валидира в София пощенско-филателно издание, посветено на 60 години от членството на България в световната организация. Това беше първата официална изява на Бокова у нас след скандала около надпреварата за генерален секретар на ООН.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:56, 23.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

ЮНЕСКО е сред международните организации, които в най-голяма степен допринасят за утвърждаване на световното културно наследство и мира на планетата. А българският чипровски килим, изобразен на юбилейното филателно издание е част от списъка на нематериалното наследство на организацията.

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: "И отново ми се иска да кажа с голяма гордост, че в България съществува единственият в Европа център под егидата на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното наследство. Само седем такива има в света".

Пред медиите след церемонията Ирина Бокова коментира, че не е обидена на българската държава, заради действията на правителството в оставка, което я смени на финалната права на състезанието за генерален секретар на ООН. Каза обаче, че тази смяна е била грешка.

"За съжаление България попадна в много нелепо положение и много съжалявам, че така се случи. Надявам се всички ние да направим някаква преценка и да видим занапред как България ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстановим авторитета".

Ирина Бокова подчерта още, че въпреки ситуацията е получила огромна подкрепа от много българи с десетки имейли, обаждания и писма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на издатели срещу оценяването на новите учебници
Протест на издатели срещу оценяването на новите учебници
Повечето пожари в жилищни кооперации са причинени от запалване на комини
Повечето пожари в жилищни кооперации са причинени от запалване на комини