НОВИНИ

Неправителствената организация "Рето-Надежда" помага на хора със зависимости

Неправителствената организация "Рето-Надежда" променя съдбите на хора, борещи се с различни зависимости. В България са изградени три наркокомуни - в София, Пловдив и Бургас, които помагат за лечението на зависими от наркотици и алкохол вече 19 години.

bnt avatar logo
от Бюлент Мюмюнов
08:48, 07.07.2019
7419
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Предизвикателство към надеждата. Път към свободата от зависимостта. Хората, постъпващи в "Рето", намират утеха от болката в прегръдките на една общност.

Людмил Манолов: Ние сме християнска организация. Правим събрания, четем божието слово. Молим се. Учим хората да изпълняват това, което пише в Библията. Ние в никакъв случай не може да се наречем секта. Ние сме просто хора, които четат божието слово.

Центърът е създаден от група испанци и хървати през 2000 г. Те пристигат в България, за да помагат на младежи, които имат проблеми с наркотиците. Мисионерите купуват кравеферма в софийското село Войнеговци. Постепенно тя става място за зависими, които намират помощ за своите проблеми.

Емил Джибров: Като видях толкова променени хора, разбрах, че тук не е просто повърхностна промяна, а стават някакви по-сериозни неща. Важно е да си видиш мястото, за да започнеш да се учиш. Защото ако не си видиш мястото, не тръгваш напред.

В това микрообщество трудът е основна ценност.

Симеон Гатев: Извършваме доста дейности. Имаме дърводелска работилница. Имаме сервиз за автомобили, за подмяна на гуми, климатици и т.н. Имаме магазини за вещи втора употреба.

В момента в центъра във Войнеговци живеят около 60 души, като сред тях има и семейства с деца. Местните жители приемат добре членовете на общността. Престоят е изцяло доброволен и няма ограничения във времето. Лечението на зависимите се осъществява чрез прием на медикаменти по строго лекарско предписание.

Николай Ковашки: Не дойдох с намерение да променям живота си. Дойдох с намерение просто да спра наркотиците. Те просто отнемат на човека възможността да се чувства пълноценен, полезен - да се чувства жив. Да виждаш, че вършиш нещо, което е градивно и позитивно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва строителството на две нови детски градини в Пловдив
Започва строителството на две нови детски градини в Пловдив
 Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция
Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция