НОВИНИ

Джипове извозват нерегламентирано туристи до Седемте рилски езера

На началната станция в курортната местност “Паничище” всеки ден могат да се забележат десетина джипа, които извозват нерегламентирано туристи до Седемте рилски езера срещу заплащане. Цената е почти като тази, която предлага лифт станцията. За извършване на транспортна дейност собствениците на моторни превозни средства трябва да имат разрешение от община Сапарева баня. Такива досега не са издавани.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
16:00, 28.06.2017
5672
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Туристи разказаха, че пътуването с джип им спестява дългото чакане пред касите на лифт-станцията. Друго предимство, което предлагат собственици на джипове, е превоз и в късните часове на деня, когато лифтът не работи.

Елка:
"Има хора, които използват, които са с повече багаж.”
Иван Иванов, хижар:
"Движат някакви джипове, но по принцип тук е национален парк и тук не трябва да се качват. Там си има определена територия, докъдето могат да се качват.”

Достъпът до хижата за моторни превозни средства е забранен, а глобата за нарушителите е до 5 хиляди лева. Затова джиповете спират на километър под крайната станция на лифта. Тази територия е общинска и забрана за движение в нея няма.

Славейко Стайков, зам.-председател на хотелиерите и ресторантьорите в Сапарева баня:
"Там, за да се случи ограничение или за да могат тези транспортни средства да не преминават, трябва съответно Общината да приеме наредба за движение.”

Преди години общинските съветници искали да се забрани изцяло влизането на моторни превозни средства в горските територии на местността. Предложението обаче не било прието. Актове за глоби също са издавани многократно, но резултат до този момент няма, казаха от ръководството на лифт станцията. От Общината казаха, че предстои проблемът да бъде обсъден и да се реши какви мерки да бъдат приети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт проект превръща обикновени лампи в необикновени пипалати същества
Арт проект превръща обикновени лампи в необикновени пипалати същества
Румънските социалдемократи одобриха бъдещото правителство
Румънските социалдемократи одобриха бъдещото правителство