НОВИНИ

Ученичка от Благоевград представи първата си самостоятелна изложба

Ученичката от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград - Петя Чилева, подреди първата си самостоятелна изложба в училището. Тя представя свои графики, пейзажи, натюрморти и сюрреалистични картини. Момичето е участвало в изложби с конкурсен характер в страната и в чужбина.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
14:00, 28.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Петя Чилева е само на 17 години. Признава ,че рисуването и дава онзи необятен простор, необходим на творческите личности да изразят най-ярко своя характер и светоусещане.

Петя Чилева:
“Черпя вдъхновение от всички, от Фрида Кало и Салвадор Дали, според мен те изпъкват най-много със своя стил. Те винаги показват интересната си индивидуалност. Понякога имам вдъхновения и от художници като тях, понякога показвам неща, които не са толкова реални, но могат да се пренесат в реалността чрез изкуството.”

В самостоятелната си изложба Петя показва картини, направени с различни художествени техники. От тази година тя използва и графичната техника със суха игла, която представлява класически печат върху плака или цинкова плочка.

Илия Филипов, учител по Изобразително изкуство в Националната хуманитарна гимназия Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград:
“Иска да експериментира и в графични техники с туш, с перо, с четка, размит туш, прави и сухи игли, които са по-сериозен видове печат графичен. Иска да пробва от всички техники. Много активно момиче и в учението и в рисуването постоянно търси нови неща, нов изказ, нови форми.”

Картините са подредени по нестандартен начин на междустълбищното пространство в училището. Погледната от високо изложбата създава визуално усещане за триизмерност. Всяка година от училището организират самостоятелни изложби на ученици от паралелката по изобразително изкуство. Като част от обучението си учениците посещават и участват в художествени пленери извън Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внася сигнал до прокуратурата заради съмнения за корупция
БСП внася сигнал до прокуратурата заради съмнения за корупция
16 от 30 храни, купени в Австрия, Германия и България са по-скъпи от тези у нас​
16 от 30 храни, купени в Австрия, Германия и България са по-скъпи от тези у нас​