НОВИНИ

Незаконната сеч е сред най-честите нарушения в горските стопанства в Благоевград

Незаконната сеч и незаконно транспортиране на дървесина са най-честите нарушения в Държавните горски стопанства в Област Благоевград. За половин година са направени близо 10 000 проверки, при които са установени над 300 сериозни нарушения. За да се намали броят на незаконните дейности, екипите на горските стопанства дежурят денонощно на възлови места.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
09:14, 03.08.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Само за първите шест месеца на годината служителите на Югозападно държавно предприятие са проверили над 5200 обекта за добив на дървесина и повече от 1600 моторни превозни средства.

Инж. Юлий Сираков, гл. eксперт "Опазване на горските територии": За някои хора това се е превърнало вече в професия. Докато преди години се извършваха нарушения основно с транспортиране с товарни автомобили, сега вече обемите са много по-малки. Основно това са с високо проходими автомобили, джипки, и се връщат по няколко пъти да натоварват.

Най-много нарушения са установени в близост до населените места и най-вече до ромските махали в Самоков, Разлог и Гърмен.

Инж. Юлий Сираков, гл. eксперт "Опазване на горските територии": Глобите варират от 100 до 10 000 лева, в зависимост от щетите и от нарушенията. Ако нарушенията са в по-голяма степен, те се предават на прокуратурата.

От началото на годината има подадени над 700 сигнала на граждани за незаконна сеч. Проверките на горските служители се извършват съвместно с полицията и жандармерията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се случаите на летни вируси в Благоевград
Увеличават се случаите на летни вируси в Благоевград
Спазва ли се Законът за защита на животните в общинския приют в Дупница?
Спазва ли се Законът за защита на животните в общинския приют в Дупница?