НОВИНИ

Незаконното сметище край Варна нараства ежедневно

За купища строителни и битови отпадъци, изхвърлени близо до боровата гора на варненското село Осеново, сигнализираха зрители на БНТ. През последната седмица количеството на боклука нараства значително, заради което живеещите наблизо хора подават за втори път сигнал до институциите.

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 11.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Това зелено кътче близо до вилната зона на село Осеново вече изглежда като депо за строителни отпадъци. Преди да се превърне в сметище, на мястото е била изкопана огромна яма. Багеристите обяснили, че се правят основи за почивна станция.

Йордан Йорданов: Дойдох след известно време, за да видя за какво става дума и видях тия отпадъци - бяха много по-малко.

Живеещите наоколо веднага подават сигнал за случващото се.

Красимира Дянкова - заместник-кмет на община Аксаково: Тогава колегите констатираха, че е изхвърлено някакво количество отпадъци. Тогава се заеха да издирят собственика и не успяха да намерят коректни данни - малко ме притеснява, че и сега няма да се случи, но периодично при обходите им не се констатира повече замърсяване в този район.

Последните дни нещата се повтарят. Купищата боклуци нарастват. Жителите на селото решават да действат сами и заснемат камионите, които пренасят отпадъците.

Павел Павлов: Кога идват тези камиони? Забелязахме ги напоследък почти всеки ден, един и същ камион идва до пет часа, след пет часа никой не идва.
Заинтересувах се, при такова положение, депо за отпадъци, би трябвало да е ограден имотът на собственика, да има информационна табела. Такова нещо виждате ли тук? Не. Значи това е незаконно.

От Община Аксаково обещават да засилят превантивната дейност в района и да поискат от полицията засилено наблюдение. Надяват се този път да намерят собственика на земята и да му връчат предписание да я почисти, тъй като по закон всеки е длъжен да пази имота си чист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: 48% от българите предпочитат зимното часово време​
Проучване: 48% от българите предпочитат зимното часово време​
Повреда на изстреляния към МКС кораб Союз, екипажът се приземи аварийно
Повреда на изстреляния към МКС кораб "Союз", екипажът се приземи аварийно