НОВИНИ

Нинова към управляващите: Не ескалирайте напрежение, защото е на ръба

Вчера спряхме влизането на полицията и умъртвяването на животните. Естествено има законен начин това да се случи - като поискахме спиране на заповедта за убиване на животните пред Върховния административен съд, в главна прокуратура. Това коментира в предаването "Още от деня" Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 16.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На въпрос защо иска спиране, ако животните са болни от чума, Нинова отговори:

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Защото убиват животни без доказателства за болест чума, а след днешните вече факти и информация - със сериозни съмнения, че има такава болест.

Тя обясни, че когато е отишла на място е поискала от властите да ѝ предоставят документи, изследвания, в които пише от авторитетни източници, че има такова заболяване.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Казаха ми, че нямат такива документи. Поисках от полицаите заповедта, на основание на която влизат насила в домовете на хората посред нощ и избиват животните, полицаите казаха нямаме заповед от министър на вътрешните работи.

Единственото, което получих е заповедта от Агенцията по безопасност на храните за евтаназията на животните, обясни Нинова.

След днешния доклад относно ситуацията, изготвен от земеделското министерство и след това, което се чете вътре "малките съмнения дали има чума, стават много големи", коментира още тя.

Кой от българското правителство не си свърши работата първо пред ЕК, за да позволи, ако са наложени отвън такива рестриктивни мерки да се наложат.
Кой не си е съвршил работата според вас? - Министърът на земеделието.
Второ - защо хората не са информирани, с тях не се разговаря нормално, влиза се силово, тоест не се изпълняват нормите на закона, дори граничи с престъпление това, което се прави в момента спрямо хората.

Нинова настоява "да не се влиза повече в домовете на хората, да не се убиват повече животни, да се поискат втори проби, да се изясни ситуацията и да се обясни на хората". Тя се обърна към управляващите с призива "не ескалирайте напрежение, защото е на ръба". Категорична е и че ще искат оставки.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Предполагам сега ще си измият ръцете с директора на Агенцията по храните, което е най-ниската верига. Това вече е съвсем недостатъчно и безотговорно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки
Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки
Започнаха снимките на най-новия детски сериал, продуциран от БНТ
Започнаха снимките на най-новия детски сериал, продуциран от БНТ