НОВИНИ

Първо заседание на оперативния щаб за кризата с чумата по животните

Започва изплащането на обезщетения за умъртвените животни заради чумата, съобщи земеделският министър след първото заседание на оперативния щаб. В 10-километровата зона около огнищата на заболяването се препоръчва отмяната на събития, които биха събрали много хора на едно място. Засилва се и контролът по граничните пунктове за пренос на месни храни. Европейските експерти, които пристигнаха днес следобед в страната ни от утре започват работа на терен при огнищата на заразата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:05, 16.07.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Минималната сума за едно умъртвено животно е 190 лева. Общо в селата Воден и Кости собствениците ще получат близо 305 хиляди лева за 1 500 животни.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: На земеделските производители, които имат банкови сметки - те ще си минат по тях. На другите, които нямат банкови сметки, в кметството с придружител от БАБХ и полицай, защото се разнасят пари ще им бъдат дадени на ръка.

Собствениците на животни, които попадат в 10-километровата карантинна зона и не могат да продават млякото си също ще бъдат компенсирани.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество: Стопаните могат да разчитат на максимални компенсации. Това е, което европейската комисия е правила. Нека си спомним, че през последните 5 години имаме два други такива случая на зараза. ЕК в максималния размер е копмпенсирала стопаните. Това ще бъде и в този случай. Много ясен ангажимент имаме от страна на ЕК.

Според земеделския министър в Турция в момента има 700 активни огнища на болестта, въпреки че там животните се ваксинират.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Те ползват една тяхна ваксина. За ЕС ваксина няма. Има една жива ваксина, с която ако ваксинираме в момента животните в този регион, съществуват следните рискове. Първо тази жива ваксина животното живее с тази болест и е разпространител потенциален. Това създава икономически ограничения.
;

В засегнатите райони в момента се отглеждат над 30 хиляди овце. Умъртвени са около 4000 хиляди. От 6 хиляди са взети проби, които в момента се изследват за нови огнища. Предприемат се допълнителни мерки за ограничаване на възможностите за зараза.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Засилваме проверките по автотранспортните средства. Навсякъде, който пренася нещо, да не се изненадва. Спираме и проверяваме. Не искаме да мине някъде между капките буквално да мине някаква зараза.

Засилва се и контролът на вноса и транзита на животни, както и на храни съдържащи месо. Вътрешният министър е разговарял с председателя на парламента Цвета Караянчева.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Предлагаме утре среща на Оперативния щаб с председателите на Парламентарните групи. На тях да обясним всичко, което днес си казахме тук.

Председателският съвет е свикан утре сутрин в 9 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство
​Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство
Преименуваха шест метростанции в Париж в чест на световните шампиони
Преименуваха шест метростанции в Париж в чест на световните шампиони