НОВИНИ

Нинова предизвика премиера да се изправят един срещу друг на президентския вот

Ще има ли лидерска битка за президентския пост? Темата за изборите отново стана повод за коментари в кулоарите на парламента, след като премиерът Бойко Борисов призова партийните лидери лично да участват в президентската надпревара. Пред БТВ Борисов каза още, че ако ГЕРБ загуби изборите, той ще предизвика предсрочен парламентарен вот. Посочи също, че са възможни промени в кабинета. В парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова пък призова Борисов да обяви в срок до 48 часа кандидатурата си за президент, и обеща тогава и тя да участва на изборите.

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 14.07.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Битката за Дондуков 2, все още с неясни политически играчи, предизвика нов епизод от задочния словесен спор между управляващи и опозиция. След думите на премиера за лидерско участие на вота, от ляво също хвърлиха ръкавицата.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Г-н Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България. Ако го направите, веднага свиквам Национален съвет на БСП, искам номинацията на партията за моето име, ще ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите в НДК кой кой е. Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх.
Цвета Караянчева - ГЕРБ: Много интересно изказване, аз знам, че БСП са поели курс на въоръжена борба и се възпаляват от всичко, само че те тичат след събитието, ние имаме кандидат за президент и ще го обявим септември месец.

От Патриотичния фронт не изключват лидерско участие на вота.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Не изключваме Патриотичният фронт да издигне лидери, не изключваме да издигне професионални лица, които не са политически ангажирани, а да са доказани патриоти. Не изключваме да издигнем мъж, не изключваме да издигнем жена, в никакъв случай няма да издигнем гей, това можете да бъдете сигурни.

Реформаторите смятат, че техен граждански кандидат за президент ще има по-големи шансове.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Обществото очаква освежаване на политическата система през граждански кандидатури и граждански президент.
Радан Кънев - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Борисов за втори път показва ужасна слабост, той много се страхува от граждански кандидат за президент. И по тази причина очевидно е готов и сам да се хвърли, за да предизвика и други политически лидери.

Кънев, който от месеци е в опозиция, днес предположи, че може да се стигне до предсрочни парламентарни избори, дори ГЕРБ да спечели президентските, тъй като според него кабинетът не се справя с икономиката и правосъдието, а няколко министри създават проблеми.

Радан Кънев: Още докато бяхме в мнозинството, финансовият министър беше човек, който създаваше ежедневни проблеми, той продължава, сега има някаква нова редакция на данък уикенд, излишно е да споменавам министъра на културата.

От ляво пък отново критикуваха министрите Николай Ненчев и Даниел Митов.

Корнелия Нинова: Що се отнася до оставките на двамата, сме ги искали многократно. Потвърждавам отново позицията на партията.
;

От партиите, стоящи зад кабинета обясниха, че премиерът не е обсъждал с тях евентуални рокади във властта.

Цвета Караянчева: Каквото и да предложи той, ние ще го подкрепим, правителството е стабилно и работи в правилната посока.
Найден Зеленогорски: Оценката на РБ за нашите министри е много добра ,в този смисъл нямаме опасения, че ще има промени в министрите на РБ.
Валери Симеонов: Засега нямаме такива сериозни забележки, има диалог и на този диалог се крепи това управление. Дай боже да го има и занапред, защото България има нужда от стабилност, а не от избори през 2 месеца.

Управляващите подчертаха, че премиерът ще реши дали да има смени на министри и преструктуриране на кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат връщане на таксите за детските градини в Търговище
Предлагат връщане на таксите за детските градини в Търговище
Николай Ненчев: Няма какво да демилитаризираме в Черно море
Николай Ненчев: Няма какво да демилитаризираме в Черно море